Zupa rybna z karpia i okonia po japońsku
Artykuł zewnętrzny
Fascynacje kuchnia japońska nie ustają. Pomysł zupy rybnej z herbatą ,,męczy ” mnie od dawna . Zrobiłam wersję z naszymi składnikami.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- Dzwonko karpia
- stek ( mały ) z łososia
- okoń mały
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 białej części pora
- kawałek ogórka ( tak ok 5 cm )
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku ( biała część od cebulki )
- garstka makaronu z zupek chińskich ( lub ryżowy )
- mielony kolorowy pieprz
- 1/2 szklanki zaparzonej herbaty jaśminowej – mocnej ( najlepiej sam jaśmin ale może też być mieszanka z czarną )
- sos sojowy
- szczypta soli
- 2 łyżki pokrojonej w pół plasterki pora
- Ryby filetować . Czyste mięso odłożyć a z reszty i warzyw ze szczyptą soli zrobić wywar ( gotować na małym gazie ok 45 minut ).
Ugotować makaron – odcedzić.
Przecedzić wywar.Wlać przecedzoną herbatę .Włożyć podzielone na kawałki filety rybne . Gotować 15 minut. Doprawić wywar sosem sojowym i pieprzem.
Podawać wkładając do miseczki porcje makaronu , nalać zupę z kawałkami ryb .Dodawać pokrojony w cienkie słupki ogórek ze skórką , utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka ) rzodkiewkę , szczypior i por, powycinaną ozdobnie marchew z wywaru .