Ocet jabłkowy w diecie – przepisy, właściwości i efekty stosowania

21 kwietnia 2020, dodał: Reina
Artykuł zewnętrzny

 

Każdy z nas oczekuje od diety, aby przynosiła szybkie i skuteczne efekty. Naszym marzeniem jest zgrabna i smukła sylwetka bez powrotu do dawnej wagi. Jest wiele dostępnych diet odchudzających i oczyszczających. Jednak każda dieta musi być dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Dzięki temu można będzie osiągnąć efekty, które będą trwałe, ale też taka dieta nie zaszkodzi nam.

ocet jabłkowy1

Jedną z diet oczyszczających jest dieta jabłkowa. Jabłka to niskokaloryczne owoce, które zawierają błonnik, ale też witaminy i składniki mineralne. Są dwie podstawowe odmiany tej diety: restrykcyjna, która jest dietą jednoskładnikową oraz dieta niskokaloryczna, która jest dietą uwzględniającą różne produkty, ale o małej zawartości kalorii. Dieta ta została wymyślona przez dietetyka z Waszyngtonu – Tammi Flynn. Kiedy można stosować dietę jabłkową?

Zasady diety jabłkowej

Dieta jabłkowa to dieta oczyszczająca jednoskładnikowa, która polega na jedzeniu dowolnych ilości jabłek, czyli na śniadanie, obiad i kolację. Osoby, które nie wytrzymają tylko samego jedzenia jabłek, mogą zdecydować się na dietę jabłkową w połączeniu ze składnikami niskokalorycznymi.

ocet2

 

Przed rozpoczęciem tej diety należy się odpowiednio przygotować. Trzeba stopniowo ograniczać porcje tego, co się je, a także całkowicie zrezygnować z wędlin, alkoholu, słodyczy, czarnej mocnej herbaty oraz kawy i trzeba zmniejszyć spożycie soli. Za to można jeść więcej warzyw i owoców, pełnoziarniste pieczywo oraz kasze.

W wersji restrykcyjnej tej diety nie wolno stosować dłużej niż przez 3 dni, ponieważ składa się tylko z jednego składnika i w związku z tym nie będzie dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Dzieje się tak, ponieważ jabłka w 80% składają się z wody, mają mało kalorii, a do tego mają silne właściwości oczyszczające i odtruwające organizm.

jabłko

Poza jedzeniem jabłek bardzo ważne jest picie dużej ilości wody, a przeważnie niegazowanej wody mineralnej, ale też można pić ziołowe herbaty. Z jabłek można zrobić świeżo wyciskany sok oraz mus, ale bez dodatku cukru. Jest to dieta, w której wyklucza się spożywanie innych produktów, dlatego warto się do niej odpowiednio przygotować. Można się skonsultować z lekarzem, aby sprawdzić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do jej stosowania. Jest to dieta, którą mogą stosować tylko osoby dorosłe i może być stosowana tylko w celu oczyszczenia organizmu.

kobieta je jabłko

 

Najlepiej jeść jabłka w postaci surowej i nieobranej, ponieważ to w ich skórce znajduje się najwięcej drogocennych składników. Zalecane jest, aby na dobę nie spożywać więcej niż 2 kg jabłek.

Dieta jabłkowa w połączeniu z innymi produktami

Można również stosować dietę jabłkową w połączeniu z innymi produktami, które będą wzbogacały ją o kalorie i wartości odżywcze. Taka dieta może trwać najwyżej 5 dni. W jej menu mogą pojawić się:
• pełnoziarniste produkty zbożowe, np. ciemny makaron, brązowy ryż, pieczywo razowe, płatki owsiane;
• chude mięso, ale przeważnie drobiowe;
• warzywa, np. pomidory, ogórki, szpinak, kalafior oraz brokuł;
• ryby;
• mleko oraz produkty mleczne, np. jogurt naturalny;
• jaja kurze.

 

sok jabłkowy

 

Przykładowe menu na jeden dzień:

• pierwsze śniadanie – można zjeść jabłko oraz omlet z dwóch jajek;
• drugie śniadanie – jemy jogurt naturalny;
• obiad – jabłko, a do tego 100 g grillowanej piersi z kurczaka z brokułem gotowanym na parze oraz 100 g brązowego ryżu;
• podwieczorek – jabłko oraz kanapka pastą rybną;
• kolacja – 100 g wędzonego łososia, gotowany szpinak.

Jabłka należy spożywać kilkadziesiąt minut przed posiłkiem, aby przyspieszyć proces trawienia oraz poprawić perystaltykę jelit, a będzie to możliwe dzięki temu, że jabłka zawierają w swoim składzie pektynę.

Efekty diety jabłkowej

Jabłka, które się je cały czas w diecie, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, a poprzez to usprawniają trawienie. Poza tym taka dieta bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia działanie przewodu pokarmowego, ale też poprawia nasze samopoczucie. Poza tym niektóre osoby, stosujące tę dietę, zauważały poprawę wyglądu swojej skóry, a wszystko to dzięki obecnej w jabłkach witaminie A (poprawia wzrok, odpowiada za zdrowy wygląd skóry oraz włosów i paznokci), E (ma właściwości odmładzające, poprawia sprężystość oraz kondycję naskórka), a także witaminie D (wzmacnia odporność organizmu i ma działanie bakteriobójcze).

ocet porzepis

Na pewno dieta jabłkowa nie jest dietą odchudzającą, chociaż często przynosi taki efekt. Jest to dieta, która ma działanie oczyszczające, a jeżeli będzie stosowana zgodnie z zaleceniami, to na pewno przyniesie korzyści.

Zawarty w jabłkach błonnik usprawnia pracę układu trawiennego, a także pobudza pracę jelit i ma wpływ na ich oczyszczenie. Odpowiada również za pojawienie się szybszego uczucia sytości. Dieta ta wykazuje też pozytywny wpływ na dolegliwości trawienne, np. zaparcia, wzdęcia oraz bóle brzucha.

Zalety jedzenia jabłek

Jabłka mają wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. To doskonałe źródło witaminy B, A, E, D oraz C, a także składników mineralnych, np. potas, wapń i żelazo. Jabłka mają od 36 do 57 kcal w 100 g. Zawierają również silne przeciwutleniacze, które będą obniżały poziom cholesterolu we krwi oraz uszczelniały naczynia krwionośne, co może zapobiegać rozwojowi miażdżycy i chorób układu krwionośnego.

Poza tym zawierają duże ilości pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który przyspiesza proces trawienia oraz ogólne funkcjonowanie układu trawiennego, a także oczyszcza jelita. Do tego błonnik wchłania duże ilości wody i odpowiedzialny jest za pęcznienie pokarmu, co w efekcie sprawia, że czujemy się syci. Do tego jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki.

jabłuszko

Natomiast sok jabłkowy zabija bakterie, które znajdują się w jamie ustnej, dzięki czemu można pozbyć się próchnicy i przykrego zapachu z ust.

Domowy ocet jabłkowy – przepis

sok z jabłek

Składniki:

– 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
– 1 i 1/4 litra wody,
– 5 łyżeczek miodu.

Wykonanie:

Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno pokroić i wrzucić do dużego słoja. Wodę przegotować i ostudzić, wymieszać z miodem. Taką mieszanką zalać jabłka. Przykryć lnianą ściereczką i naokoło obwiązać tak mocno, by do środka nie dostawało się powietrze. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, aż mikstura przestanie się pienić. Od czasu do czasu należy mieszać jabłka, najlepiej drewnianą łyżką. Po około 4 tygodniach przecedzić przez gazę i rozlać ocet do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wady diety jabłkowej

Dieta ta ma również swoje złe strony. Po takiej diecie oczyszczającej dochodzi do obniżenia funkcjonalności żołądka, co może być problemem podczas powrotu do stałych nawyków żywieniowych. Dlatego trzeba stopniowo rozszerzać dietę po zakończonej kuracji. Należy unikać ciężkich, tłustych i kalorycznych potraw, aby dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego. Jeśli dieta będzie stosowana zbyt długo, to może doprowadzić do rozwoju anemii, ponieważ brakuje w niej wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych.

ocet3

Przeciwwskazania do stosowania diety jabłkowej

Dieta jabłkowa nie jest polecana do stosowania przez osoby chore na schorzenia przewlekłe, gdzie podstawowym zaleceniem żywieniowy jest stosownie diety ubogoresztkowej, czyli takiej, która będzie uboga w błonnik pokarmowy. Te schorzenia przewlekłe to: zgaga, zespół jelita drażliwego, choroba wrzodowa żołądka oraz dwunastnicy.

Poza tym nie mogą jej stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież. Jeśli wymienione osoby stosowałyby tę dietę, to mogłoby to doprowadzić u nich do niedoborów pokarmowych, wycieńczenia organizmu, ale też do zahamowania wzrostu.

 

zobacz również:

Dieta dla sylwetki typu gruszka

Dieta dr Beaty Będzińskiej – jadłospis i przepisy

Odchudzająca dieta pomidorowa

Dieta dr Dąbrowskiej – zasady i przykładowy jadłospis