Obniż cholesterol szybko!

6 marca 2022,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Witaminowe sposoby walki z podwyższonym cholesterolem:

witamina B3, inaczej kwas nikotynowy, witamina PP albo niacyna – badania naukowe potwierdzają, że duże dawki tej witaminy w sposób aktywny obniżają poziom cholesterolu!

Aktywna forma niacyny (amid kwasu nikotynowego) po dostaniu się do krwiobiegu obniża poziom triglicerydów, złego cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom dobrego (HDL). W perspektywie oznacza to, że działa profilaktycznie w takich chorobach jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy zawał.

cholesterol

Źródła pokarmowe niacyny: orzechy, rośliny strączkowe (soja, groch, fasola), chude mięso, nabiał.
Uwaga! wysokie spożycie słodyczy i cukru obniża stężenie niacyny we krwi.

witamina C, czyli kwas askorbinowy – witamina ta podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, badania pokazują, że 1 g witaminy C dziennie podnosi poziom HDL o 8% – efekt uzyskuje się jedynie przy długotrwałym stosowaniu diety bogatej w tą witaminę.

źródła pokarmowe kwasu askorbinowego: dzika róża, cytryna, jagody, truskawki, natka pietruszki, papryka czerwona

ldl i hdl

witamina E, czyli tokoferol: badania francuskie i izraelskie pokazują, że podawanie przez trzy miesiące 500 I.U. witaminy E dość znacznie podnosi stężenie cholesterolu HDL. Warto jednak dodać, że zapotrzebowanie człowieka dorosłego na tokoferol wynosi 22,5 I.U. Bezpieczna dawka, to natomiast 1500 I.U. Zatem spokojnie możemy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminę młodości.

źródła pokarmowe tokoferolu: oleje (sojowy, słonecznikowy), migdały, jaja, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa.

Wapń: okazuje się, że ten pierwiastek jest korzystny nie tylko dla naszych kości, ale również  dla układu krążenia. Badania pokazują, że 1 g wapnia podawany przez 8 tygodni obniżył poziom cholesterolu u osób z jego podwyższonym stężeniem.Wzbogacając dietę w ten pierwiastek warto pamiętać, że produkty bogate w wapń są często także bogate w cholesterol

zła dieta

źródła pokarmowe wapnia: produkty nabiałowe – sery żółte, białe sery serwatkowe, napoje fermentowane.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Cholesterol na dobrym poziomie

  2. Jak obniżyć cholesterol?

  3. Obalamy dietetyczne mity!

  4. Jak powstaje cholesterol?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.