Obniż cholesterol szybko!

6 marca 2022, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Witaminowe sposoby walki z podwyższonym cholesterolem:

witamina B3, inaczej kwas nikotynowy, witamina PP albo niacyna – badania naukowe potwierdzają, że duże dawki tej witaminy w sposób aktywny obniżają poziom cholesterolu!

Aktywna forma niacyny (amid kwasu nikotynowego) po dostaniu się do krwiobiegu obniża poziom triglicerydów, złego cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom dobrego (HDL). W perspektywie oznacza to, że działa profilaktycznie w takich chorobach jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy zawał.

cholesterol

Źródła pokarmowe niacyny: orzechy, rośliny strączkowe (soja, groch, fasola), chude mięso, nabiał.
Uwaga! wysokie spożycie słodyczy i cukru obniża stężenie niacyny we krwi.

witamina C, czyli kwas askorbinowy – witamina ta podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, badania pokazują, że 1 g witaminy C dziennie podnosi poziom HDL o 8% – efekt uzyskuje się jedynie przy długotrwałym stosowaniu diety bogatej w tą witaminę.

źródła pokarmowe kwasu askorbinowego: dzika róża, cytryna, jagody, truskawki, natka pietruszki, papryka czerwona

ldl i hdl

witamina E, czyli tokoferol: badania francuskie i izraelskie pokazują, że podawanie przez trzy miesiące 500 I.U. witaminy E dość znacznie podnosi stężenie cholesterolu HDL. Warto jednak dodać, że zapotrzebowanie człowieka dorosłego na tokoferol wynosi 22,5 I.U. Bezpieczna dawka, to natomiast 1500 I.U. Zatem spokojnie możemy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminę młodości.

źródła pokarmowe tokoferolu: oleje (sojowy, słonecznikowy), migdały, jaja, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa.

Wapń: okazuje się, że ten pierwiastek jest korzystny nie tylko dla naszych kości, ale również  dla układu krążenia. Badania pokazują, że 1 g wapnia podawany przez 8 tygodni obniżył poziom cholesterolu u osób z jego podwyższonym stężeniem.Wzbogacając dietę w ten pierwiastek warto pamiętać, że produkty bogate w wapń są często także bogate w cholesterol

zła dieta

źródła pokarmowe wapnia: produkty nabiałowe – sery żółte, białe sery serwatkowe, napoje fermentowane.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Cholesterol na dobrym poziomie

  2. Jak obniżyć cholesterol?

  3. Obalamy dietetyczne mity!

  4. Jak powstaje cholesterol?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...