Obniż cholesterol szybko!

6 marca 2022, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Witaminowe sposoby walki z podwyższonym cholesterolem:

witamina B3, inaczej kwas nikotynowy, witamina PP albo niacyna – badania naukowe potwierdzają, że duże dawki tej witaminy w sposób aktywny obniżają poziom cholesterolu!

Aktywna forma niacyny (amid kwasu nikotynowego) po dostaniu się do krwiobiegu obniża poziom triglicerydów, złego cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom dobrego (HDL). W perspektywie oznacza to, że działa profilaktycznie w takich chorobach jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy zawał.

cholesterol

Źródła pokarmowe niacyny: orzechy, rośliny strączkowe (soja, groch, fasola), chude mięso, nabiał.
Uwaga! wysokie spożycie słodyczy i cukru obniża stężenie niacyny we krwi.

witamina C, czyli kwas askorbinowy – witamina ta podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, badania pokazują, że 1 g witaminy C dziennie podnosi poziom HDL o 8% – efekt uzyskuje się jedynie przy długotrwałym stosowaniu diety bogatej w tą witaminę.

źródła pokarmowe kwasu askorbinowego: dzika róża, cytryna, jagody, truskawki, natka pietruszki, papryka czerwona

ldl i hdl

witamina E, czyli tokoferol: badania francuskie i izraelskie pokazują, że podawanie przez trzy miesiące 500 I.U. witaminy E dość znacznie podnosi stężenie cholesterolu HDL. Warto jednak dodać, że zapotrzebowanie człowieka dorosłego na tokoferol wynosi 22,5 I.U. Bezpieczna dawka, to natomiast 1500 I.U. Zatem spokojnie możemy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminę młodości.

źródła pokarmowe tokoferolu: oleje (sojowy, słonecznikowy), migdały, jaja, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa.

Wapń: okazuje się, że ten pierwiastek jest korzystny nie tylko dla naszych kości, ale również  dla układu krążenia. Badania pokazują, że 1 g wapnia podawany przez 8 tygodni obniżył poziom cholesterolu u osób z jego podwyższonym stężeniem.Wzbogacając dietę w ten pierwiastek warto pamiętać, że produkty bogate w wapń są często także bogate w cholesterol

zła dieta

źródła pokarmowe wapnia: produkty nabiałowe – sery żółte, białe sery serwatkowe, napoje fermentowane.

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Cholesterol na dobrym poziomie

  2. Jak obniżyć cholesterol?

  3. Obalamy dietetyczne mity!

  4. Jak powstaje cholesterol?