Jak powstaje cholesterol?

3 października 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Jak walczyć z plagą XXI wieku, czyli co począć z cholesterolem? Brak ruchu, alkohol, papierosy, tłuste potrawy… brzmi znajomo? Tak wygląda tryb życia wielu osób na świecie. I jeżeli na razie nie odczuwają tego konsekwencji, coś na ten temat do powiedzenia mają z pewnością ich naczynia krwionośne. W nich bowiem czai się groźny wróg – cholesterol. Jak z nim walczyć? Przede wszystkim należy go lepiej poznać.

Cholesterol jest związkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze czynny udział w przemianach organicznych w nim zachodzących. Częściowo jest produkowany przez wątrobę, częściowo pozyskiwany z pożywienia. Przy poruszaniu tematyki cholesterolu najczęściej pojawia się jednak kwestia podziału na „dobry” (HDL) oraz „zły” (LDL) cholesterol. Są to jedynie umowne określenia substancji zwanych lipoproteinami o niskiej (LDL) i wysokiej gęstości (HDL). Lipoproteiny biorą udział w przenoszeniu tłuszczy w organizmie. HDL – zwany także alfa-proteiną – określany jest jako dobry, ponieważ obniża całkowity poziom cholesterolu we krwi, przenosząc go z powrotem do wątroby. Jest to szczególnie ważne przy pozbywaniu się beta-protein – LDL. Szkodliwe właściwości tych lipoprotein objawiają się w podwyższaniu całkowitego poziomu cholesterolu we krwi, który w przypadku nadmiaru osiada w naczyniach krwionośnych powodując wiele groźnych chorób, w tym miażdżycę, która może wywołać zawał serca.

Zasadniczym problemem w kwestii cholesterolu jest fakt, iż nie zawsze jego podwyższony poziom jest wyraźnie odczuwalny. Dlatego zaleca się regularne badania – w przypadku osób po 40. roku życia przynajmniej raz do roku. Niestety, ludzie często o tym zapominają, a niezrażeni brakiem niepokojących sygnałów pielęgnują złe nawyki. Pierwszym i najważniejszym grzechem w tej kwestii jest utrzymywanie niewłaściwej diety. Tłuste, wysokokaloryczne potrawy (w szczególności zawierające tłuszcze zwierzęce i wielonasycone kwasy tłuszczowe) oraz nadmiar spożywanego alkoholu znajdują się na czele listy przewinień. Kolejną niezwykle ważną kwestią jest brak aktywności fizycznej oraz siedzący tryb życia, dlatego szczególnie narażone na problemy związane z cholesterolem są osoby otyłe. Na dobre również nie wychodzi palenie papierosów, które powoduje zwężanie naczyń krwionośnych przez zawartość nikotyny i substancji smolistych. Jest to znaczne utrudnienie dla krwi, której zadaniem jest dostarczenie substancji odżywczych do wszystkich komórek w organizmie.

Dlatego lekarze powtarzają – lepiej zapobiegać niż leczyć. Otyłe osoby powinny więc jak najszybciej pomyśleć o zrzuceniu zbędnych kilogramów. W profilaktyce niezwykle istotna jest zdrowa dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę, iż oprócz warzyw oraz wszelkich nasion, orzechów i oliwy z pierwszego tłoczenia, sprzymierzeńcami w walce z cholesterolem mogą być także owoce, na przykład aronia i czarna porzeczka. Oba zawierają antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie organizmu, natomiast bogactwo witamin jest szczególnie polecane przy wzmacnianiu odporności. Zarówno antyoksydanty, jak i zawarty w aronii i czarnej porzeczce potas działają zbawiennie na układ krwionośny. Nie tylko pomagają utrzymać właściwe ciśnienie w tętnicach, ale i redukują nadmiar lipoprotein LDL. Warto również do harmonogramu dnia włączyć kilkanaście minut aktywności fizycznej. Jeżeli brak czasu uniemożliwia uczęszczanie na siłownię czy fitness, można zamienić windę na schody, częściej spacerować lub wygospodarować kwadrans na najprostsze ćwiczenia. Oczywiste jest, iż należy jak najszybciej rzucić palenie i ograniczyć spożywanie alkoholu.

Warto także pomyśleć o substancjach wspomagających zwalczanie podwyższonego cholesterolu. Na rynku jest dostępna cała gama produktów, które wpływają na poprawę stanu zdrowia. Przy wyborze warto przede wszystkim kierować się składem danego wyrobu. Powinien on przede wszystkim być w pełni naturalny i bezpieczny w spożyciu. Należy także zwrócić uwagę na sposób, w jaki został wytworzony, ponieważ jakość wielu wyrobów często zależy od technologii produkcji. Jedną z ciekawostek w tej dziedzinie jest na przykład skorzystanie z nanotechnologii podczas procesu jonizacji owoców, stosowane przez firmę Alfa (producenta ALFA NECTARU). Jonizacja pozwala na zwielokrotnienie dobroczynnych właściwości owoców i zwiększenie aż do 90% wchłaniania odżywczych substancji. To właśnie na dobre przyswajanie produktu powinno się zwrócić szczególną uwagę, a nie na zawartość ich w danym preparacie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ dzięki temu można w pełni korzystać z odżywczych substancji zawartych w zażywanym specyfiku.

sport

Profilaktyka antycholesterolowa pomaga nie tylko uniknąć groźnych schorzeń związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu, ale działa zbawiennie na cały organizm. Efekty właściwej diety wspartej odpowiednio dobranymi ćwiczeniami i właściwymi  pojawiają się szybciej niż się to wydaje. Nie tylko poprawia się ogólna kondycja fizyczna czy zdrowie lecz także sylwetka, cera i ogólne samopoczucie. Co więcej – wykształcenie dobrych nawyków pozwala dawać przykład młodszym pokoleniom, które dzięki temu mogą uniknąć problemów z cholesterolem w przyszłości.

Illona Ismaiłowa, ekspert z branży health & wellness