Obłędna lemoniada! Dowiedz się jak samodzielnie zrobić ją w domu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Obłędna lemoniada! Dowiedz się jak samodzielnie zrobić ją w domu

9 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Lemoniada posiada swoją historię. Powstała w Anglii w XIX wieku. Przygotowywali ją biedni mieszkańcy w okresie letnim i sprzedawali ją przechodniom. Był to chłodny napój o słodko-kwaśnym smaku. Głównymi składnikami były cytryny, pomarańcze, woda i cukier. W Polsce za czasów PRL-u można było nabyć pyszną kuzynkę lemoniady o nazwie cytronada. Była cytrynowa lub malinowa, sprzedawana w porcjowanych przezroczystych woreczkach foliowych ze słomką (zwykle na plażach Bałtyku) oraz z saturatorów (w całym kraju).

Lemoniada zrobiona w domu

 

Jak zrobić lemoniadę by ugasiła pragnienie?

Swoją przygodę z przyrządzaniem cytronady możemy zacząć od tradycyjnego przepisu na lemoniadę prosto z Anglii, ale ponieważ kariera cukru minęła, zastąpimy go na przykład syropem z agawy albo ksylitolem.

Osoby, które nie używają żadnych słodzików, mogą poprzestać wyłącznie na pozostałych składnikach. Sednem sprawy jest stworzenie orzeźwiającego napoju, by gasił pragnienie. Słodki płyn, bez względu na to czym został posłodzony, będzie raczej pobudzał do wypijania kolejnych porcji. Natomiast wersja wytrawna, rzeczywiście ugasi pragnienie, nie wywołując łańcucha ciągłej potrzeby picia.

Sok z cytrusów najłatwiej wycisnąć wyciskarką wolnoobrotową albo ręczną. Ściskanie dłońmi przekrojonych owoców na pół da nam najmniejsze rezultaty. Wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny mieszamy z wodą mineralną lub ostudzoną przegotowaną. Dodajemy lód albo na pół godziny wkładamy ją do lodówki, bądź na kilka minut do zamrażarki. Wodę łączymy z sokiem w mało określonych proporcjach.

Zwykle przepisy na lemoniadę podają proporcje:

  • 1 litr wody,
  • 1 cytryna,
  • 2 pomarańcze.

Żeby smakowała właśnie nam, warto jej spróbować i proporcje zmodyfikować do własnych upodobań. Zdrowiej jest jej nie słodzić, ale jeżeli nie jesteśmy w stanie wypić tak kwaśnej lemoniady, dosłódźmy ją, byleby było to w granicach rozsądku. Jeśli nie wiesz czym osłodzić swoją lemoniadę przeczytaj artykuł na http://www.zyjzdrowiej.pl/smakowity-napoj-z-cytrusow-poznaj-przepis-na-pyszna-lemoniade/.

Wersji przepisów na lemoniadę jest sporo

Pięknie podana domowej roboty lemoniada

 

Co dom to inna wersja lemoniady. Dzieje się tak, gdyż każdy lubi eksperymentować i szukać własnych smaków orzeźwiającego napoju. Aby wodny napój nadal nazywał się lemoniadą (lemon-cytryna) podstawowy składnik, czyli cytryna powinien zostać zachowany. Reszta dodatków to nasz własny pomysł. Byleby cytronada była orzeźwiająca i gasiła pragnienie.

Dodatki do soku z cytryny i wody to np.:

  • mięta,
  • marchew,
  • pomarańcza,
  • truskawka,
  • wiśnia,
  • porzeczka,
  • malina itp.

Przy miękkich owocach, takich jak malina, porzeczka, truskawka, nie postępujemy jak z cytryną. Tutaj owoce trzeba zmiksować i dodać ich mus do wody z cytryną.

A może masz ochotę na lemoniadę w postaci szejku? To wprawdzie przepis tylko dla dorosłych, ale może właśnie Tobie posmakuje. Znajdziesz go na http://www.pysznie.eu/7-sprawdzonych-przepisow-na-pyszna-lemoniade.

Jak zrobić lemoniadę miętową?

Najprostsza wersja to wrzucenie do wody z cytryną świeżych listków mięty. Dobrze jest niektóre z nich lekko zgnieść. Wówczas uzyskamy silniejszy aromat i smak miętowo-cytrynowy. Można świeże liście zmiksować bezpośrednio w napoju. Jest też inny sposób przygotowania lemoniady miętowej.

Posłużą nam do tego suszone listki mięty kupione w aptece lub sklepie zielarskim. A może mamy własną suszoną miętę z ogrodu? Jeśli tak – świetnie! Susz zaparzamy pod przykryciem, po czym napar przelewamy do dzbanka z napojem. Dodanie soku z wiśni nada obłędny smak. Do tego jeszcze dostarczymy sobie sporą dawkę witamin i minerałów.

Jak zrobić lemoniadę marchwiową?

Tutaj, oprócz cytryny i marchwi, warto wzbogacić smak pomarańczą. Będzie bardziej wyrazisty i balsamiczny. Marchew ucieramy na drobnej tarce i wyciskamy z miazgi sok przez gazik. Jeśli mamy wyciskarkę do soku, przeciśnięcie przez nią surowej marchwi zajmie zaledwie kilka sekund. Odciśnięty sok marchwiowy dodajemy do wody z sokiem z cytryny i pomarańczy.

A może spodziewasz się gości i chcesz zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Jeśli tak poznaj kilka przepisów na lemoniadę dla gości czytając artykuł na https://www.zdrowy-styl-zycia.pl/orzezwiajaca-lemoniada-jak-ja-zrobic-oto-kilka-domowych-przepisow/.

Każdą lemoniadę warto udekorować, dodając do dzbanka lub szklanek po plasterku pomarańczy i cytryny. Picie napoju za pomocą długiej słomki to powolne rozkoszowanie się wspaniałym smakiem naprawdę pysznego napoju. Poza smakiem i orzeźwieniem daje nam odżywienie w postaci dostarczenia witamin oraz minerałów. Wspaniały zastrzyk energii. Lemoniada wielosmakowa może gościć na naszym stole przez cały rok. Raz ciepła innym razem schłodzona. Zawsze będzie pyszna i zdrowa.

Poznaj także inne przepisy na domowa lemoniadę, z którymi nie może Ci się nie udać. Znajdziesz je na http://www.naturalfactory.pl/jak-zrobic-idealna-lemoniade-5-przepisow-z-ktorymi-nie-moze-ci-nie-wyjsc/.

Autor tekstu:
Beata Goździk, autorka książki „Bierz plecak i lecimy”,
lektor i copywriter.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz