Obiady na lato – różne przepisy

11 lipca 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Szukasz pomysłu na obiad? Zobacz sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe dania.C iekawe pomysły na dania mięsne i warzywne, kurczaka i ryby. Ogromna ilość przepisów na obiady pozwala codziennie przygotowywać nowe potrawy. Różnorodność obiadów zapewnia dostarczanie potrzebnych dla organizmu cennych witamin oraz składników odżywczych. Zobacz nasze pomysły na letni obiad.

 

obiady na lato

Kurczak z bulgurem i z brzoskwiniami

Składniki:
– 1 1/3 szklanki wody
– 2/3 szklanki kaszy bulgur
– spray do pieczenia
– 1/2 kg piersi kurczaka
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 4 kubki rukoli
– 2 szklanki pomidorów koktajlowych pokrojonych na pół
– 2 szklanki pokrojonych świeżych brzoskwiń
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:
Zagotować 1 1/3 szklanki wody i wsypać kaszę bulgur. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 10 min. W międzyczasie podgrzać patelnię grillową pokrytą sprayem do gotowania. Posypać kurczaka 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Grillować kurczaka obracając, 6 do 7 min. Odstawić na 3 min. Pokroić na plastry. Na talerz wyłożyć kaszę bulgur, rukolę, pomidory i brzoskwinie. Dodać pozostałe 1/2 łyżeczki soli, oleju i octu, wymieszać. Położyć kurczaka.

Kurczak z bulgurem i z brzoskwiniami

Klopsiki z sałatką pomidorową

Składniki:
– 1/2 kg chudej polędwicy mielonej
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka skórki z cytryny plus 2 łyżki świeżego soku
– 1/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego, beztłuszczowego
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
– 4 kubki rukoli
– 2 szklanki pokrojonych w plasterki pomidorów
– 1 dojrzałe średnie awokado, pokrojone w plastry

Przygotowanie:
W misce wymieszać mielone mięso, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Uformować 12 klopsików. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, smażyć klopsiki do zrumienienia ze wszystkich stron, około 12 min. W małej misce wymieszać sok z cytryny, pozostałe 3 łyżki oleju, pozostałe 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. W osobnej misce wymieszać jogurt, 1 łyżkę wody, szczypiorek, koperek i skórkę z cytryny. W dużej misce wymieszać rukolę i 2 łyżki mieszanki oleju. Położyć 1 szklankę mieszanki na każdym z 4 talerzy. Wymieszać plasterki pomidora i 2 łyżki mieszanki oleju w tej samej misce, do każdego talerza dodać 1/2 szklanki pomidorów. Delikatnie wrzucić do miski plastry awokado z pozostałą 1 łyżką mieszanki oleju, podzielić równomiernie między talerze. Umieść 3 klopsiki na każdym talerzu, skropić mieszanką jogurtową.

Klopsiki z sałatką pomidorową

Dorsz z warzywami

Składniki:
– 4 porcje dorsza o wadze 150–180g każda
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżka wody
– sól
Warzywa:
– 8 małych karczochów kulistych
– 12 ziemniaków
– 4 łyżki groszku
– 4 łyżki bobu
– 12 szparagów
– sok z 1 cytryny
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól i pieprz
Sos maślany:
– 4 szalotki, obrane i bardzo drobno pokrojone
– 4 łyżki białego wina
– 2 łyżeczki octu z białego wina
– 125 g masła pokrojonego w kostkę
Do podania:
– 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 1 łyżka listków mięty, drobno posiekanych

Przygotowanie:
Przyciąć łodygi karczochów do około 5 cm długości. Odłamać zewnętrzne liście, aż odsłonią się jaśniejsze środkowe liście. Włożyć do zakwaszonej wody, aby zapobiec przebarwieniu. Zagotować wodę w dużym rondlu i dodać szczyptę soli. Ugotować karczochy do miękkości. Ugotować ziemniaki, pokroić wzdłuż na ćwiartki i odłożyć na bok.  Groszek i bób ugotować oddzielnie w osolonej wrzącej wodzie, następnie odcedzić. Szparagi ugotować na parze wg upodobań. Wymieszać szalotki, białe wino i ocet winny w rondlu i gotować, aż szalotki będą miękkie i zostanie około 1 łyżeczki płynu. Dodać masło i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i wodę. Umieścić porcje dorsza w żaroodpornej patelni lub naczyniu do pieczenia i skropić płynem. Piec w piekarniku przez 5-6 min. Wrzucić ugotowane warzywa na patelnię z 8 łyżkami płynu z gotowania groszku, sokiem z cytryny i sporą kroplą oleju. Delikatnie podgrzać warzywa w mieszance przez około 5 min. Doprawić do smaku. Podzielić warzywa na talerze i położyć na wierzchu dorsza. Skropić sosem maślanym i posypać posiekaną miętą i pietruszką.

Dorsz z warzywami

Letnie wrapy

Składniki:
– 1/2 szklanki słodkiego sosu chili
– 1/3 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
– sok z 1 limonki
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 łyżka Sriracha
– 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 piersi z kurczaka bez kości bez skóry
– 12 listków sałaty rzymskiej lub masłowej
– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 marchewka, posiekana
– 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
– 1/2 szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sos chili, sos sojowy, sok z limonki, olej roślinny (lub sezamowy), sriracha, imbir i czosnek. Ubić razem. Do miski włożyć piersi z kurczaka i marynować przez 5-10 min. Podgrzać dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Smaż piersi z kurczaka na złoty kolor, około 8 do 10 min. z każdej strony. Przełożyć piersi z kurczaka na talerz i pokroić kurczaka w cienkie plasterki. Napełnić liście sałaty kurczakiem i udekorować wybranymi dodatkami: pokrojoną cebulą, posiekaną marchewką, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi lub kolendrą.

Letnie wrapy

Letnie spaghetti z cukinią

Składniki:
– 1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki masła niesolonego
– 1 ½ łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 kg cienkiej zielonej cukinii, przyciętej i bardzo cienko pokrojonej
– 1/2 kg cienkiej żółtej cukinii, przyciętej i bardzo cienko pokrojonej wzdłuż
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 szklanka pakowanych miękkich świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka, szczypiorek i/lub bazylia, grubo posiekanych
– ½ szklanki drobno startego żółtego sera
– 2 łyżki skórki z cytryny
– 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodać spaghetti i ugotować. Odlać 3/4 szklanki wody z gotowania, makaron odcedzić. Włożyć makaron do garnka. W międzyczasie rozgrzać olej i masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać pieprz, cukinie i sól. Smażyć delikatnie mieszając 3 do 4 min. Przełożyć cukinię do garnka z makaronem. Dodać wodę z makaronu, zioła, ser, skórkę z cytryny i sok. Delikatnie wymieszać.

Letnie spaghetti z cukinią

Stek z zieloną fasolką szparagową

Składniki:
– 2 steki z polędwicy wołowej
– 450 g ziemniaków
– 80 g zielonej fasoli
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 10 g pasty warzywnej
– 150 g Creme Fraiche
– 15 g pasty z Czerwonego Wina

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wyjąć steki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Zagotować w dużym rondlu wodę z 1/2 łyżeczki soli. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ugotować ziemniaki do miękkości. W międzyczasie cebulę pokroić w cienkie plasterki. Obrać i zetrzeć czosnek. Podgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie, 5-6 min., a następnie dodać czosnek i smażyć 30 sek. Następnie dodać creme fraiche, pastę i 1/2 szklanki wody. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki pokroić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać kremowym sosem. Piec na górnej półce piekarnika na złoty kolor ok. 15-20 min. Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Doprawić steki solą i pieprzem. Smażyć, aż się zrumienią, po 1 min. z każdej strony i przez kolejne 1-2 min., aby były średnio wysmażone. Rozgrzać odrobinę oleju na innej patelni, dodać zieloną fasolkę i smażyć 2-3 min. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć przez 1 min. Następnie dodać odrobinę wody i natychmiast przykryć. Gotować, aż fasola będzie miękka, 4-5 min. Wlać wodę na patelnię, doprowadzić do wrzenia, następnie dodać pastę z czerwonego wina. Lekko zmniejszyć ogień, a następnie gotować 5-6 min. Pokroić steki i przełożyć na talerze.

Stek z zieloną fasolką szparagową

 

zobacz również:

Co na obiad?

Pomysł na szparagi czyli dania obiadowe ze szparagami

Co na letni obiad?

 

Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz