Nie ma lepszej zupy na lato. To warzywo teraz króluje na straganach
Pyszna zupa z botwinki to zupa przygotowana z wykorzystaniem młodych, niewielkich buraczków ćwikłowych z młodymi zielonymi liśćmi, które bez problemu kupimy na bazarze lub warzywniaku.
Tak przygotowana zupa z dużą ilością świeżego koperku i dodatkowo zaprawiona śmietaną jest najwspanialszą zupą na rozpoczęcie letniego sezonu. W zależności od kulinarnych upodobań można podawać ją z jajkiem, młodymi ziemniakami albo podsmażoną kiełbasą lub zawędzanymi kabanosami.
Botwinka nazywana jest królową lekkich, letnich, ale jednocześnie pożywnych zup. Jej zaletą jest także fakt, że możemy przygotować ją szybko i tylko w jednym garnku. Ta pyszna zupa ma także wiele innych atutów, z których na pierwszy plan wysuwa się jednak prostota przygotowania, niewielki koszt, a także fantastyczny smak sezonowych warzyw. Zupę wyróżnia także orzeźwiający wyraźny smak i piękny, apetyczny kolor. Botwinka zachwyca zatem i smakiem i smakowitym wyglądem.
Główny składnik tej zupy, zgodnie z nazwą, to botwinka, czyli młode czerwone buraczki z ich łodygami i zielonymi liśćmi. Liście młodych buraków są zasobne w różnorodne składniki odżywcze, a jednocześnie dodają zupie bardzo charakterystycznego i wyjątkowego smaku. To zupa wyjątkowa, która fantastycznie smakuje w ciepłe letnie dni. Jednocześnie jest cennym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza przy dodatkowym wykorzystaniu świeżego koperku i młodych, soczystych marchewek.
Przygotowuję tę zupę bardzo często początkiem letniego sezonu. To niemal rytuał powtarzany każdego roku. Mój mąż najbardziej lubi ją jeść z ugotowanymi ziemniakami, gdyż jest wówczas bardziej sycąca i pożywna. Moim zdaniem najlepsza jest jednak zupa botwinkowa podawana z jajkiem ugotowanym na twardo i dużą ilością pachnącego zielonego koperku. I właśnie w takiej wersji mnie osobiście smakuje najbardziej.
Właśnie trwa sezon na tę pyszną zupę, dlatego bez zastanowienia kup potrzebne składniki i ugotuj ją właśnie teraz. Tradycyjny, bardzo łatwy przepis pozwoli każdemu przygotować zupę botwinkową, która na pewno zachwyci domowników, jako letnia uczta dla podniebienia. W przeciwieństwie do wielu klasycznych przepisów, nigdy nie zagęszczam botwinki mąką. Uważam, że jest to zbędne i zupełnie niepotrzebne.
Składniki:
– 1-2 łyżki masła
– 2-3 młode marchewki
– 1-2 litry bulionu (drobiowy, wołowy lub warzywny)
– 1 duży pęczek botwinki wraz z dużymi buraczkami
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– przyprawy podstawowe: mielony czarny pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
– 1-2 ząbki młodego czosnku (opcjonalnie)
– śmietana do zabielenia (wg uznania)
– posiekany zielony, świeży koperek
Przygotowanie:
W dużym garnku na zupę na maśle lekko poddusić obraną i drobno pokrojoną młodą marchewkę (ok. 2-3 min.). Do marchewki wlać bulion i gotować przez ok. 4-5 min. Dodać przyprawy według uznania. Buraczki i liście botwinki dokładnie umyć, buraczki obrać i kolejno pokroić na plasterki lub w kostkę. Liście posiekać drobno wraz z łodygami. Buraczki dodać do zupy i gotować do miękkości (ok. 10 min.). Pod koniec gotowania dodać posiekane liście i gotować do miękkości (ok. 3 min.). Pod koniec gotowania doprawić czarnym mielonym pieprzem oraz solą wg uznania oraz wlać sok z cytryny. Zupę zaprawić śmietaną. Podawać z posiekanym zielonym koperkiem i ulubionymi dodatkami.