URODA I ZDROWIE

Neem (Miodła indyjska) – sposób na piękną skórę i zdrowy wygląd

20 lipca 2020, dodał: Redakcja

Neem stanowi jedną z najbardziej pożytecznych roślin, którą można znaleźć na terenach Indii. Drzewo jest niezwykłym źródłem naturalnych związków, używanych nie tylko w kontekście leczniczym, ale również pielęgnacyjnym. Każda część Miodły indyjskiej posiada prozdrowotne właściwości, a to z kolei świadczy o coraz większej popularności stosowania neemu jako suplementu diety. 

miodla indyjska

  1. Neem – co to takiego?
  2. Miodła indyjska znana od dziejów
  3. Neem – właściwości
  4. Olejek z neem – jak stosować?
  5. Neem w kosmetyce
  6. Inne zastosowanie miodły indyjskiej
  7. Podsumowanie

Neem – co to takiego?

Neem, zwany również pod nazwą miodła indyjska stanowi wiecznie zielone drzewo, pochodzące z subkontynentu indyjskiego. Choć można ją spotkać również w Japonii, Indonezji, Pakistanie czy na obszarqach Australii i Ameryki, to właśnie w Indiach jest znana od pokoleń. Neem jest drzewem cechującym się dużą odpornością na niekorzystne warunki klimatyczne. Rośnie zarówno w miejscach skrajnie suchych i gorących jak i na terenach tropikalnych. Charakterystyczną cechą drzewa neem jest fakt, iż praktycznie każda jego część znajduje zastosowanie w innych aspektach medycyny. Ten fakt świadczy o pogłębionym zainteresowaniu, nie tylko na terenach Indii, ale również w innych częściach świata. 

Miodła indyjska znana od pokoleń

Leczenie przy pomocy roślin jest jednym z najstarszych sposobów znanych człowiekowi. Neem oraz mnogość pozytywnego działania jej owoców, kwiatów a nawet kory jest znana od blisko 2000 lat. O wyjątkowości miodły indyjskiej decyduje szeroki zakres aktywności biologicznej związków, które są zawarte w każdej części rośliny. Z drzewa neem odizolowano około 140 związków, a każdy z nich pochodził z innego jego fragmentu. Nasiona, liście, korzenie, kora, kwiaty czy owoce – każde z nich posiada unikatowe właściwości. Dzięki temu można stosować neem w przypadku stanów zapalnych, chorób skóry, gorączki, infekcji czy innych schorzeń. W kontekście kosmetycznym od wielu lat stosuje się olej z nasion drzewa neem. Ciekawostką jest również fakt, iż gałązki drzewa służą w niektórych indyjskich plemionach za substytut szczoteczki i pasty do zębów. Jest to możliwe dzięki dezynfekującemu aspektowi rośliny. 

Neem – właściwości

Stosowanie proszku z drzewa neem niesie wiele pozytywnych aspektów dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Najczęściej wykorzystywaną częścią rośliny są liście, z uwagi na działanie obecnych w nich składników. Neem posiada między innymi właściwości:

  • przeciwzapalne
  • antywirusowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne
  • antyoksydacyjne
  • zapobiegające powstawaniu nowotworów
  • immunomodulujące

Suplementacja neem przy pomocy tabletek, kapsułek bądź proszku stanowi doskonały sposób na wspomaganie organizmu. Naturalne preparaty można obejrzeć i zamówić w Sklepie Życia – https://www.sklepzycia.pl/neem-miodla-indyjska. Wyciągi z miodły indyjskiej są kompleksowym sposobem na ochronę narządów, poprawę kolorytu i jakości skóry a także przyczyniają się do dobrego samopoczucia. 

Olejek z neem – jak stosować?

Oprócz suplementacji sproszkowanym neem, popularną metodą jest również używanie oleju tłoczonego na zimno z nasion miodli indyjskiej. Uzyskany preparat jest gorzki w smaku i przypomina połączenie orzeszków ziemnych z czosnkiem. Olejek z neem może mieć różną barwę. Bez względu na to czy jest ona bardziej żółta czy też brązowa, preparat działa w taki sam sposób. Olejek neem można stosować jako element pielęgnacji skóry oraz włosów, dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym, antyseptycznym i dezynfekującym. Olej z nasion neem jest bogatym źródłem witamin A i E, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami i przywracają skórze jędrność. Substancje zawarte w olejku neem znajdują zastosowanie w wygładzaniu zmarszczek, poprawianiu witalności skóry oraz usuwania łupieżu. 

Neem w kosmetyce

Proszek czy kapsułki neem znajdują zastosowanie nie tylko w pielęgnacji. Związki zawarte w drzewie neem posiadają właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Dzięki temu preparaty na bazie tych składników roślinnych stosuje się w leczeniu trądziku. Neem w postaci proszku pomaga regulować nadmiar wydzielanego sebum oraz niszczyć bakterie przyczyniające się do powstawania stanów zapalnych skóry. Stosowanie preparatów z zawartością fragmentów drzewa neem zmniejsza przebarwienia skóry. Z uwagi na zawartość geduninu i nimbidinu dobrze radzi sobie w walce z grzybicą paznokci lub stóp. 

Inne zastosowanie miodły indyjskiej

Dzięki szerokiemu spektrum działania substancji zawartych we fragmentach miodły indyjskiej, można zastosować ją na wiele innych sposobów. Proszek drzewa neem można zastosować jako:

  • środek odkażający
  • środek odstraszający komary, meszki, kleszcze i pchły
  • środek do ochrony roślin lub użyźniający glebę
  • przyprawa (kwiaty oraz młode pędy)

Podsumowanie

Proszek neem znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i branży kosmetycznej. Tabletki oraz kapsułki neem (dostępne w profesjonalnych sklepach online, np. Sklepie Życia) można z powodzeniem stosować w codziennej suplementacji zdrowej i zbilansowanej diety. Zabezpiecza organizm przed stanami zapalnymi oraz infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Z tego powodu jego suplementacja może nie tylko pomóc w walce z już obecnymi w organizmie stanami chorobowymi. Kompleksowo chroni oraz niweluje ryzyko zapadania na choroby bakteryjne, wirusowe, a także nowotworowe. 

 

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
Krawat niekoniecznie, ale koszula z długim rękawem owszem.
Czy brać z nim ślub?
Też jestem zdania, że lepiej się wstrzymać niż potem żałować
Naklejki na paznokcie
Na ali jest ogromny wybór tyle że długo się czeka na dostawę
wypadające włosy
Gubiłam mnóstwo włosów przez anemię, zaczęłam suplementować żelazo i używać szamponu do włosów wypadających....