zdrowe soki, zdrowe napoje, napary dla zdrowia, zdrowe napoje przepisy, sok z pietruszką Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Napoje i nektary dla zdrowia – 5 top przepisów!

24 września 2021, dodał: Debora Cichońska
Artykuł zewnętrzny

W dzisiejszym artykule skupimy się na domowych sokach oraz napojach. Oprócz tego, że są one niezwykle pyszne, zawierają wiele cennych składników. Mogą stać się pomocne w leczeniu różnych schorzeń oraz działać zapobiegawczo. Poniżej przedstawiamy pomysły na pięć niezwykłych napojów. Smacznego!

Napój z natki pietruszki

napój z natki pietruszki

O właściwościach leczniczych napoju z natki pietruszki na pewno każda z nas, choć raz słyszała. Natka pietruszki stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie, zmniejsza napięcie mięśni. Może być pomocna w walce z silnymi bólami menstruacyjnymi. Ponadto, stosowana jest w zwalczaniu między innymi trądziku (poprawia kondycję skóry), anemii czy chorób serca. Korzystnie wpływa również na układ moczowy.

Składniki:

  • mały pęczek natki zielonej pietruszki
  • opakowanie kostek lodu
  • 3-4 łyżki cukru
  • półtorej obranej cytryny bez pestek
  • litr niegazowanej wody mineralnej

Obieramy cytrynę i usuwamy pestki. Następnie, wszystkie składniki oprócz wody wkładamy do naczynia i miksujemy. Uzupełniany wodą mineralną i znowu miksujemy. Smacznego!

Można przygotować również wersję z jedną cytryną i jedną pomarańczą.

Nektar owocowy

Nektar owocowy

Naukowcy twierdzą, że jedzenie gruszek zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Ponadto, gruszki dzięki dużej zawartości potasu, zapobiegają rozwojowi nadciśnienia. Pierwiastek ten hamuje zlepianie się płytek krwi, ograniczając w ten sposób tworzenie się skrzepów. Krew krąży swobodniej, a ciśnienie spada.

Składniki:

  • jabłko
  • gruszka
  • grejpfrut
  • 2 cytryny
  • 50 g cukru
  • woda mineralna

Jabłko i gruszkę myjemy, kroimy w ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Następnie, resztę owoców obieramy ze skórki usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Przygotowane owoce wkładamy do naczynia, dodajemy cukier i miksujemy. Dopełniamy wodą mineralną i znowu miksujemy. Smacznego!

Sok pomarańczowo – grejpfrutowy

Sok pomarańczowo – grejpfrutowy

Grejpfrut jest bogatym źródłem potasu, dzięki czemu korzystnie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto zawiera kwasy cytrynowe, które zwiększają wydzielanie soków trawiennych, wspomagając trawienie. W grejpfrucie znajdziemy również mnóstwo witamin taki jak: C,A, E oraz witaminy z grupy B.

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • grejpfrut
  • 2 łyżki cukru
  • 700 ml niegazowanej wody mineralnej

Pomarańcze i grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki, usuwamy pestki i wkładamy do naczynia. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy wodę i znowu miksujemy. Smacznego!

Sok z buraków

Sok z buraków

Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy. Buraki już dawno uznane zostały za wspaniały środek krwiotwórczy. Zapobiegają anemii oraz wspomagają leczenie białaczki.  Buraki pomagają również w unormowaniu poziomu cholesterolu. Powinni jadać je osoby, mające problem z nadciśnieniem. Buraki zawierają też betaninę (antyutleniacz chroniący przed działaniem wolnych rodników), dzięki czemu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka.

Składniki:

  • 2 buraki
  • jabłko
  • dwie gałązki jarmużu
  • ogórek
  • 100 ml kefiru/jogurtu naturalnego
  • Korzeń imbiru bez skórki

Obieramy ogórka, jabłko, buraki. Z jabłka wyciągamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i miksujemy. Smacznego!

Sok z winogron

Sok z winogron

Dzięki zawartości witamin A i C oraz flawonoidów, nektar winogronowy niszczy wolne rodniki, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów oraz pomaga w walce z rakiem jelita, skóry, prostaty, żołądka czy piersi. Ponadto, sok z winogron działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Poprawia pamięć oraz wzmacnia odporność organizmu.

Składniki:

  • szklanka wody
  • 4 kg winogron bez łodyg
  • 1kg cukru

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy owoce oraz połowę cukru. Gotujemy przez około godzinę, a następnie dosypujemy resztę cukru. Ponownie gotujemy (do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać). Przecedzamy gotowy sok. Przelewamy do słoików, odstawiamy do góry dnem (należy mocno zakręcić słoik). Smacznego!

zobacz również:

Smoothie dla początkujących różne przepisy na zdrowe koktajle

Napoje odchudzające – przepisy na domowe soki, koktajle i herbaty – co pić żeby schudnąć?

Koktajle warzywne – różne przepisy

Dietetyczne koktajle – przepisy

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz