Nalewka z daktyli prosto z Egiptu

15 lutego 2011, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2kg świeżych daktyli,

2 kg cukru pudru,

2 litry spirytusu,

2 litry przegotowanej wody

Daktyle dokładnie wytrzeć ściereczką, wydrylować, pokroić w paski, wrzucić do gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zakryć, zostawić na 10 – 12 dni. Zagotować syrop z cukru i wody, odszumować, przestudzić, wlać do gąsiorka, przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, aby płyny dobrze się wymieszały i zostawić na następne 10 – 12 dni, po czym przefiltrować przez gazę, wlać do gąsiorka i zostawić na 4 – 6 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek. Powinna w butelkach leżakować co najmniej 3 – 4 miesiące. Im dłużej, tym staje się lepsza.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...