Naleśniki ziemniaczane – „ruskie”
Choć przepis jest banalny, gwarantuję, że od tej pory często będziecie z niego korzystać. Naleśniki „ruskie” smakują genialnie.
Składniki ciasta:
1 szkl. mąki
1,5 szkl. mleka
0,5 szkl. wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Składniki farszu:
kostka sera białego
8-10 ziemniaków
duża cebula
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz, szczypta mięty (z herbatki ekspresowej)
Dodatki:
majonez
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto smażymy cienkie naleśniki. Zawijamy w nie farsz dopiero gdy zwiotczeją, żeby się nie połamały.
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie ubijamy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do ostygniętych ziemniaków dodajemy twaróg, sól, pieprz, usmażoną cebulę i mieszamy składniki. Do połowy farszu dodajemy szczyptę mięty (część naleśników będzie z jej dodatkiem, część bez). Nakładamy farsz na naleśniki i składamy je tak jak krokiety. Jemy na ciepło lub odsmażane. Można udekorować majonezem i natką pietruszki.
Przepis krąży wśród studentów, zwłaszcza wegetarian – w ten właśnie sposób go poznałam.