Naleśniki z twarogiem i sosem malinowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 2 porcje
4 naleśniki (usmażone z przepisu podstawowego)
Nadzienie:
200-300 g twarogu niemielonego półtłustego np Mlekovita
2 łyżki rodzynków
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego
Sos:
Słoiczek (300 – 400 ml) malin zasypywanych cukrem
1 kisiel instant o smaku malinowym albo każdym innym (ja miałam akurat jabłkowo-gruszkowy)
Rodzynki zalać ciepłą wodą (albo np. rumem czy likierem amaretto), gdy zmiękną odsączyć. Twaróg rozgnieść ze śmietaną (jogurtem), cukrem waniliowym i dodać rodzynki. Jeśli ktoś chce może dodać więcej cukru wg własnego uznania.
Tak przygotowanym nadzieniem posmarować grubo naleśniki i złożyć je w dowolny sposób.
W niewielkim garnuszku podgrzać maliny (razem z sokiem), dodać 2-3 łyżki wody, gdy będą gorące wsypać kisiel i intensywnie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Sos powinien być dosyć gęsty. Tak przygotowanym sosem polać naleśniki i gotowe :-)
Można też zrobić sos z malin mrożonych, ale wtedy trzeba dodać do nich trochę cukru, bo sos powinien być dosyć słodki. Ja korzystam w malin zasypywanych cukrem, które latem sama zawekowałam.
fot: redakcja