Naleśniki z pestek słonecznika

8 marca 2015,
dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 200 g męstek ze słonecznika
  • 0,5 l wody niegazowanej, dobrej jakości
  • olej kokosowy do smażenia

 

  1. Pestki ze słonecznika mielimy
  2. Białka oddzielamy od żółtek
  3. Żółtka miksujemy z ksylitolem
  4. Dodajemy wodę i zmielone pestki
  5. Wszystko miksujemy na jednolitą masę
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładamy do reszty składników delikatnie mieszając masę łyżką
  7. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (w odróżnieniu od „normalnych” naleśników, te potrzebują silnego płomienia, by się wysmażyły
  8. Podajemy z konfiturą cytrynowo – limonkową z cynamonem

file1425804415

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....