Naleśniki z pestek słonecznika

8 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 200 g męstek ze słonecznika
  • 0,5 l wody niegazowanej, dobrej jakości
  • olej kokosowy do smażenia

 

  1. Pestki ze słonecznika mielimy
  2. Białka oddzielamy od żółtek
  3. Żółtka miksujemy z ksylitolem
  4. Dodajemy wodę i zmielone pestki
  5. Wszystko miksujemy na jednolitą masę
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładamy do reszty składników delikatnie mieszając masę łyżką
  7. Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (w odróżnieniu od „normalnych” naleśników, te potrzebują silnego płomienia, by się wysmażyły
  8. Podajemy z konfiturą cytrynowo – limonkową z cynamonem

file1425804415

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.