Najzdrowsze przyprawy świata – top 4! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najzdrowsze przyprawy świata – top 4!

11 lutego 2024, dodał: Żaneta Szczęsna
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Przyprawy to produkty nie tylko poprawiające smak i wygląd potraw, ale także usprawniają prace mózgu! Do najważniejszych przypraw, którego pomogą w pracy Twojego mózgu należą:

 

1) Kurkuma – żółta przyprawa będąca jednocześnie przeciwutleniaczem, działająca również przeciwzapalnie. W krajach gdzie kurkuma jest często stosowana jak np. w Indiach ryzyko zachorowań na Alzheimera jest niższe o 25% aniżeli w USA czy Europie. Kurkumę można dodać do każdego dania przyrządzonego na typ curry, potrawy z jaj. Świetnie smakuje także w połączeniu z soczewicą, zapiekanką, paellą i ryżem.

kurkuma

2)  Szałwia – Znana jako wzmacniacz pamięci, „znajoma” mięty, chroni mózg niektórymi procesami wiązanymi z chorobą Alzheimera. Naukowcy twierdzą, że szałwia chroni acetylocholinę, neuroprzekaźnik kluczowy dla naszej pamięci. Szałwię można dodawać do omletów, sosu pomidorowego, pieczonego kurczaka lub wieprzowiny.

szałwia

3)  Wasabi (chrzan japoński) – znany głownie jako dodatek do sushi, ale sprawdza się znakomicie jako dodatek do kuchni domowej. Jest niedocenianym jeszcze dodatkiem do przypraw poprawiającym zdrowie. Chrzan japoński to doskonałe źródło substancji wspomagającej rozwój dendrytów i aksonów, które odpowiadają za przekazywanie informacji między komórkami nerwowymi. W sklepach możnas kupić go w postaci pasty lub proszku, który należy rozpuścić w wodzie. Można dodać odrobinę do potraw teriyaki, sałatek lub surówek z białej kapusty. Chrzan japoński pasuje do każdego rodzaju ryb.

wasabi

4)  Czosnek – przyprawa znana w Polsce od wieków, której właściwości zdrowotne to przede wszystkim rozrzedzające krew, zapobiegające zakrzepom krwi i obniżające poziom cholesterolu. Zawiera związki chroniące neurony przed urazami i chorobami. Czosnek idealnie nadaje się do marynat i sosów sałatkowych. Możesz go dodać do kurczaka, wołowiny, tofu, makaronu i dań z warzyw. Jeśli lubisz jego specyficzny smak świetnie sprawdzi się nawet jako dodatek do kanapek.

czosnek

Zobacz również:

  1. Co jeść żeby uchronić się przed rakiem: profilaktyka nowotworowa

  2. Słowniczek przypraw

  3. Nie tylko pieprz i sól

  4. Co zawiera czosnek?

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kurs na technika usług fryzjerskich…
Jak będą Ci potrzebne jakieś szkolenia, to polecam INOAR. Współpracują zarówno z nowicjuszami...
studia- co nosić i w czym
Plecaki są super. Teraz to nawet do pracy zdarza mi się zakładać plecak,...
Wasz wolny czas
Ale mam nadzieję, że nie kosztem odpoczynku. To prawda, dom jest miejscem, w którym...
Co jest zdrowsze - owoce czy warzyw…
Uwielbiam zieleninkę. :) Zauważcie, że nawet odrobina zielonego dodatku sprawia, że danie wygląda atrakcyjniej,...