Co jeść żeby uchronić się przed rakiem: profilaktyka nowotworowa

13 marca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Zadbaj o siebie już dziś! Rujnujący styl życia i nieprawidłowa dieta powoduje aż 80% nowotworów.Wystarczą niewielkie zmiany, aby uniknąć wyroku. Rzuć palenie, ogranicz kąpiele słoneczne i … zmień dietę!

Dieta powinna składać się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, dużej ilości warzyw (także strączkowych) i owoców oraz olejów i oliwy. Zamiast soli i gotowych mieszanek przypraw do dań dodawaj duże ilości czosnku i świeżych ziół (rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, mięta, kurkuma, curry oraz imbir). Mięso czerwone oraz drób i jaja powinny znajdować się w menu okazjonalnie. Co poza tym?

Zielona herbata, zawiera spore ilości przeciwutleniaczy oraz związków katechinowych blokujących rozwój choroby – aby z naparu uwolniły się katechiny parz ją przynajmniej 10 minut.

Warzywa i owoce bogate w karotenoidy wykazują właściwości silnie przeciwutleniające. Codziennie spożywaj któryś z spośród wymienionych produktów: marchew, dynia, cukinia, morele, buraki, pomidory (przecier pomidorowy, keczup), papryka czerwona i żółta, szpinak, sałata (byle nie lodowa). Produkty te są także źródłem likopenu, bardzo silnego przeciwutleniacza.

Warzywa kapustne zawierają indoliei sulforafan, które ułatwiają obumieranie chorych komórek i uniemożliwiają przekształcanie się zarodkowym komórkom nowotworowym w złośliwe. Włącz do swojego menu brukselkę, kapustę, brokuły i kalafiora. Nie zapomnij o kiełkach brokułowych – spożywaj je na surowo!

Warzywa strączkowe, szczególnie soja, która zawiera izoflawony blokujące rozrost komórek nowotworowych przez hormony płciowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia szczególnie raka piersi, powinna się znaleźć w diecie każdej kobiety – zwłaszcza w czasie menopauzy!


Owoce jagodowe: truskawki, maliny, jagody, borówki są źródłem polifenoli, które działają stymulująco na układ odpornościowy i samoistnie „odtruwają” organizm z substancji rakotwórczych (np. wdychanych wraz z zanieczyszczonym powietrzem).

Warzywa i owoce obok produktów pełnoziarnistych stanowią również źródło błonnika pokarmowego, który powinien znajdować się w diecie w odpowiedniej ilości – gdyż jego niedobór może prowadzić m.in. do zwiększonego ryzyka rakiem jelita grubego.

Jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, maślanka – obecne w nich bakterie probiotyczne wspomagają trawienie i regulują florę bakteryjną w jelitach. Uniemożliwiają rozrost komórek już istniejącego raka okrężnicy.


Tłuste ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne. Zadbaj o to, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu na Twoim stole znalazła się makrela, sardynki lub łosoś oraz każdego dnia siemię lniane, olej lniany, sojowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.

Gorzka czekolada oraz wino czerwone są bogate w polifenole, jednak ze względu na kaloryczność nie należy przesadzać z tymi produktami.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Dieta antyrakowa czyli jak zapobiegać rakowi?
  2. Dieta antycholesterolowa
  3. Dieta dla grupy krwi B
  4. Dieta Okinawa – sekret długowieczności