Najlepszy żurek jaki jadłam. Tak podane jajko robi cały smak
Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków. I wcale nie musi kojarzyć się ze świętami. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Może być podawany z jajkiem na twardo, kiełbasą, chipsami z boczku, ziemniakami lub grzankami, a także oryginalnie z jajkiem sadzonym. W takiej odsłonie daje treściwy, pożywny posiłek, który z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.
Przygotowanie żurku dla wielu wydaje się zadaniem wręcz niewykonalnym – tradycja tego dania i popularny zakwas, bez którego zupa nie ma racji bytu, często przerastają miłośników gotowania. Ale możemy po prostu kupić gotowy zakwas i wyczarować pyszną zupę. Jest bardzo wiele zakwasów, polecamy dobrze się rozglądnąć i wybrać ten który najbardziej nam smakuje. Wiele lokalnych produktów może nas tutaj mile zaskoczyć. Jedno jest pewne, do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty.
Żurek może być zdrowym składnikiem diety, szczególnie ze względu na zawarte probiotyki i niską kaloryczność. Zakwas, na którym opiera się żurek, zawiera probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Probiotyki wspomagają trawienie, wspierają układ odpornościowy i przyczyniają się do ogólnego zdrowia organizmu. Żurek jest też stosunkowo niskokaloryczny, co sprawia, że może być dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać lub zredukować wagę. To także źródło witamin i minerałów – żurek dostarcza organizmowi witamin (A, C) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kaloryczność żurku zależy od dodatków do zupy, a tych jest bardzo wiele. My proponujemy podanie żurku z jajkiem sadzonym, co sprawia, że danie staje się i oryginalne i pyszne.
Przepis na żurek pozwala na ogrom wariacji i przygotowanie zupy, którą wszyscy dobrze znają, w niespotykany sposób. Warto pamiętać jednak, że jest to potrawa lubiąca prostotę i trzeba uważać, aby nie przesadzić. Żurek z jajkiem sadzonymi, przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy użyć gotowego zakwasu, podgrzać go, usmażyć jajko i gotowe. Przez konsystencję żółtka żurek nabierze nowego smaku, a Ty spróbujesz dania w nowej odsłonie. Uwierzcie – smak jest obłędny!
Składniki:
– 0,5 litra zakwasu z butelki lub zakwas w słoiku
– 1 marchewka
– 1 mała pietruszka
– ½ kg białej kiełbasy
– ½ szklanki śmietany 12%
– 2-3 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 2 ziela angielskiego
– kilka ziarenek pieprzu
– majeranek
– sól
– jajka
– ziemniaki, kilka cienkich plastrów boczku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, pietruszką i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 min. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać ok. 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 min. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, pietruszkę i kiełbasę pokroić, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Usmażyć jajka sadzone, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gorący żurek podawać z jajkiem sadzonym, można też dodać chipsy z boczku lub ugotowane ziemniaki.