Najlepszy żurek jaki jadłam. Tak podane jajko robi cały smak

7 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Żurek to jedna z ulubionych zup Polaków. I wcale nie musi kojarzyć się ze świętami. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Może być podawany z jajkiem na twardo, kiełbasą, chipsami z boczku, ziemniakami lub grzankami, a także oryginalnie z jajkiem sadzonym. W takiej odsłonie daje treściwy, pożywny posiłek, który z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.

Przygotowanie żurku dla wielu wydaje się zadaniem wręcz niewykonalnym – tradycja tego dania i popularny zakwas, bez którego zupa nie ma racji bytu, często przerastają miłośników gotowania. Ale możemy po prostu kupić gotowy zakwas i wyczarować pyszną zupę. Jest bardzo wiele zakwasów, polecamy dobrze się rozglądnąć i wybrać ten który najbardziej nam smakuje. Wiele lokalnych produktów może nas tutaj mile zaskoczyć. Jedno jest pewne, do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty.

żurek z jajkiem sadzonym

Żurek może być zdrowym składnikiem diety, szczególnie ze względu na zawarte probiotyki i niską kaloryczność. Zakwas, na którym opiera się żurek, zawiera probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Probiotyki wspomagają trawienie, wspierają układ odpornościowy i przyczyniają się do ogólnego zdrowia organizmu. Żurek jest też stosunkowo niskokaloryczny, co sprawia, że może być dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać lub zredukować wagę. To także źródło witamin i minerałów – żurek dostarcza organizmowi witamin (A, C) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kaloryczność żurku zależy od dodatków do zupy, a tych jest bardzo wiele. My proponujemy podanie żurku z jajkiem sadzonym, co sprawia, że danie staje się i oryginalne i pyszne.

Przepis na żurek pozwala na ogrom wariacji i przygotowanie zupy, którą wszyscy dobrze znają, w niespotykany sposób. Warto pamiętać jednak, że jest to potrawa lubiąca prostotę i trzeba uważać, aby nie przesadzić. Żurek z jajkiem sadzonymi, przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy użyć gotowego zakwasu, podgrzać go, usmażyć jajko i gotowe. Przez konsystencję żółtka żurek nabierze nowego smaku, a Ty spróbujesz dania w nowej odsłonie. Uwierzcie – smak jest obłędny!

Składniki:

– 0,5 litra zakwasu z butelki lub zakwas w słoiku
– 1 marchewka
– 1 mała pietruszka
– ½ kg białej kiełbasy
– ½ szklanki śmietany 12%
– 2-3 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 2 ziela angielskiego
– kilka ziarenek pieprzu
– majeranek
– sól
– jajka
– ziemniaki, kilka cienkich plastrów boczku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, pietruszką i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 min. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać ok. 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 min. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, pietruszkę i kiełbasę pokroić, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Usmażyć jajka sadzone, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gorący żurek podawać z jajkiem sadzonym, można też dodać chipsy z boczku lub ugotowane ziemniaki.