Ciasto toffi na herbatnikach
WARSTWY: od góry
- Masa3- bita śmietana
- Krakersy
- Masa 2- karmel
- Herbatniki
- Masa 3- budyń
- Herbatniki
- 6 opakowań herbatników
- 1 opakowanie krakersów
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 litr mleka
- 1 masło
- 2 łyżki żelatyny
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (albo gotowa masa)
- 0,5 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
masa1- Masło gotujemy z mlekiem. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewamy gorące mleko cały czas wolno miksując (należy pamiętać że nie odwrotnie wlewamy!). Całość zagotować, aż zgęstnieje jak budyń.
Żelatynę zalać odrobina wody, poczekać aż napęcznieje, lekko ją podgrzać aż się rozpuści i delikatnie wymieszać z masą.
Masę wylewamy na herbatniki. Na masę kolejna partia herbatników.
masa2– Puszkę z mlekiem gotujemy pod przykryciem 3 godz., lekko studzimy i rozsmarowujemy na herbatnikach. Najlepiej użyć gotowej masy, którą tylko zmiksować do uzyskania gładkiej masy i rozsmarować.
Nałożyć na karmel krakersy, lekko dociskając.
masa3- śmietanę ubić dodać cukier. Żelatynę zalać odrobina wody, poczekać aż napęcznieje, lekko ją podgrzać aż się rozpuści i delikatnie wymieszać z odrobiną masy a potem z całością. Masą wyłożyć na krakersy.
Posypać wiórkami czekoladowymi.
Trzymać w lodówce.