Najczęstsze wpadki na weselu

26 lipca 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Wyjątkowy dzień naszego ślubu musi być pod każdym względem idealny. Przyjęcie weselne jest organizowane dla naszych gości, musimy więc zadbać o to aby czuli się oni przyjęci wyjątkowo i komfortowo. Organizując przyjęcie weselne i zamawiając potrawy warto przemyśleć upodobania smakowe zaproszonych gości.

Największą wpadką dotyczącą menu może okazać się podany alkohol i potrawy mięsne. Musimy tak usadzić gości, aby nie czuli się niekomfortowo. Nie powinniśmy dopuścić do tego aby jarosze siedzieli koło znajomych nam mięsożerców, a abstynenci obok osób pijących.

Plama na weselu

Nie polecam podawania barszczu czerwonegoburaczków. Ze względu na swój intensywny kolor mogą one być zagrożeniem dla sukien i garniturów. Plamy z buraków bardzo trudno usunąć więc podanie barszczyku z krokietami zostawmy albo na koniec imprezy albo zrezygnujmy z niego całkowicie.

Kolejnym zagrożeniem dla czystości naszych strojów jest borówkajagody. Te jakże smaczne owoce także maja intensywny barwnik, który trudno doprać. Zalecam zrezygnowanie z nich na rzecz owoców nie tak bardzo soczystych i o umiarkowanym barwniku, takich jak banany, pomarańcze, truskawki.

Owoce morza

Serwowane przez nas ostrygi, kałamarnice, mule i ośmiornice nie każdemu mogą przypaść do gustu. Dania, które za podstawę mają owoce morza mogą okazać się bardzo ryzykowne jeśli nie mamy pewności, że zaproszeni przez nas goście lubują się w takich potrawach. Jako optymalne rozwiązanie zalecam podanie kilku sałatek z krewetkami czy ośmiorniczkami. Subtelnie podane sałaty nie muszą straszyć innych gości specyficzną budową kraba czy kałamarnicy.

Uśmiech?

Na większości wesel Pary Młode zamawiają profesjonalną obsługę filmową i fotograficzną. Jeśli nie chcemy, aby nasi goście wyglądali śmiesznie ,zrezygnujmy z podawania ciast z nadzieniem makowym. Uśmiech przyozdobiony ziarenkami maku na pewno wyglądałby zabawnie, aczkolwiek niekoniecznie reprezentacyjnie.

Inne wpadki

Wpadkami związanymi z serwowanymi daniami mogą okazać się przyprawy. Unikajmy potraw z dużą zawartością czosnku, cebuli i innych wyrazistych smaków. Wystarczą delikatne zioła, sól i pieprz. Zbyt intensywne zapach unoszące się w powietrzu może wiązać się z nieprzyjemnymi doznaniami.

Nie polecam także serwowania dań ciężkostrawnych i wywołujących uczucie wzdęcia. Planując wesele w chłopskiej chacie, trudno odmówić sobie kapusty z grochem, ale zrezygnujmy z potraw, które łatwo wywołują wzdęcia i gazy, gdyż może to skończyć się nieprzyjemnościami gastrycznymi dla naszych gości, jak i nas samych.

Zaplanowanie kuchni weselnej jest sprawą dość trudną. Dobór odpowiednich potraw najlepiej już na początku przedyskutować z zaproszonymi gośćmi, aby uniknąć wyżej przedstawionych wpadek.

Zobacz również:

  1. Film z nocy poślubnej: tak czy nie?
  2. Najmodniejsze bukiety ślubne 2011
  3. Najpiękniejszy pierwszy taniec
  4. Wódka na weselu czy nie?


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.

FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...