Naczynie żaroodporne Grill&Drop Termisil – opinia

7 października 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

file1381153235

Brakowało mi niedużego naczynia do zapiekania dla 1-2 osób np. do frittaty, deseru czy zapiekanki. Okrągłe naczynie żaroodporne o pojemności 2,4l. idealnie się do tego nadaje. A gdy chcemy upiec mięso w większej ilości, również nie będzie z tym problemu.

 

Jak czytamy na stronie firmy Termisil

„Zastosowany w produkcie system Grill&Drop wymusza obieg pary wodnej i aromatu, co sprawia że potrawy są soczyste, aromatyczne i smaczne.

Szklane ryfle na dnie pojemnika, zapobiegają przywieraniu potraw, a szklane krople w pokrywie naczynia zapewniają równomierne nawilżenie potrawy. Szkło borokrzemoweTermisil, z jakiego zostało wykonane, jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C). Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów.”

Naczynie jest uniwersalne: można w nim łatwo przyrządzić potrawę w piekarniku, jak również podać ją na stół, przechować w lodówce, czy odgrzać w mikrofalówce. Dzięki przezroczystym ściankom możemy obserwować cały proces pieczenia. Zgodnie z obietnicą producenta po umyciu w zmywarce szkło nie zmatowiało.

Naczynie jest idealne zarówno do przygotowywania potraw dla dwojga, jak i do większych porcji zapiekanek czy mięs. Polecam.

 

Naczynie żaroodporne Grill&Drop miałam możliwość przetestować dzięki TERMISIL Huta Szkła Wołomin, za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie.

 

Naczynie wykorzystałam do przygotowania Gruszek zapiekanych w koglu-moglu

Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki. Deser jest smaczny i słodki, choć brakowało mi w nim czegoś kwaskowatego dla przełamania smaku. Przepis z książki „Lato w kuchni pięciu przemian” z drobnymi modyfikacjami. 

  • 1/2 litra wrzątku
  • 3 twarde gruszki 
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (polecam dać mniej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (nie dodałam)
  • ziarenka z kawałka łaski wanilii (dałam olejek waniliowy)
  • 2 łyżeczki nalewki z orzechów lub 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych (dodałam zmielone migdały)

Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do wrzątku i blanszować je przez 1 minutę. Następnie odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Białko ubić z cukrem na pianę, pojedynczo dodać żółtka, następnie cynamon i wanilię, alkohol i sól. Ubijać jeszcze przez chwilę. Przygotowanym koglem-moglem zalać gruszki i posypać bakaliami.

 

 Testowała:

Aga – Staram się gotować szybko i zdrowo. Lubię eksperymentować z nowymi smakami i składnikami. Efekty można zobaczyć na moim blogu kulinarnym Posiada Certyfikat Rzetelna Blogerka.
Prowadzi bloga: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...