Muszle makaronowe ze szpinakiem i białym serem
Artykuł zewnętrzny
- opakowanie makaronu duże muszle
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 1/2 kg szpinaku
- sól, pieprz
- gałka muszk.
- 20 dag białego sera
- 1/2 szklanki mleka
- puszka pomidorów krojonych
Makaron ugotować z dodatkiem oleju al dente i zahartować w zimnej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać, szpinak pokroić drobniutko. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak, smażyć, aż zmniejszy objętość. Doprawić przyprawami. Do miksera włożyć biały ser, 2 łyżki bułki tartej, szpinak i mleko – całość zmiksować. Napełnić farszem muszle. Na pozostałym maśle zeszklić resztę posiekanej cebulki, dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku. Gotować całość 10 minut po tym czasie przelać na dno naczynia żaroodpornego, na sosie ułożyć muszle i zapiekać w nagrzanym piekarniku 20 minut.