Tarta budyniowa z jabłkiem i bananem muśnięta czekoladą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
dodatki:
- 1-2 banany
- 3 jabłka
- gorzka czekolada (wedle uznania)
- cynamon
- sok z cytryny
- 1 budyń o smaku bananowym
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min.
W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i lekko obsypujemy cynamonem. Banana również obieramy i kroimy (warto skropić go sokiem z cytryny, by nie ściemniał).
Ciastem wykładamy dokładnie formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200C przez ok 10 min. Następnie wykładamy przestudzony budyń, układamy jabłka oraz banany i wkładamy całość do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie rozkładamy na bananach pokruszoną czekoladę ( ja użyłam gorzkiej) i pozwalamy jej się stopić.