Mus z bananów

23 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 bananybanana-mousse1
3 łyżki cukru,
1/2 soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu bananowego
1 kropla żółtego barwnika spożywczego
1 szklanka mascarpone, o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru pudru
1 szklanka śmietany
2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Obrać banany. Pokropić je sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu. 2 1/2 bananów wymieszać w misce na puree. Dodać cukier. Ubić mascarpone w małej misce z cukrem. Dodać banany i żółty barwnik. Ubić wszystko przy użyciu elektrycznego miksera. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier puder. Włożyć mus do miseczki. Następnie warstwę bitej śmietany. Deser przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 godziny. W gorącej patelni roztopić masło. Opiec pozostałe plasterki bananów, a następnie posypać je cukrem. Odstawić na talerzu. Przed podaniem włożyć karmelizowane banany i posypać cukrem pudrem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Mus z bananów

  1. avatar Kolorowapani pisze:

    uwielbiam desery z bananami – nie mam tylko serka mascarpone, mozna go zastapić innym?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺