Mus rabarbarowy z gęstym jogurtem

24 czerwca 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Do przyrządzenia tego sezonowego deseru potrzeba:

dwie łyżki duszonego rabarbaru (z cukrem lub w wersji zdrowszej ze stewią)
mus truskawkowy
gęsty jogurt z odrobiną wanilii
orzechy włoskie do posypania

proporcje dowolne, przed podaniem deser (lub wszystkie jego komponenty) warto porządnie schłodzić

 

DUSZONY RABARBAR:

Umyte i oczyszczone łodygi rabarbaru kroimy do garnka i dusimy pod przykryciem aż puści sok, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dodajemy cukier, stewię lub ksylitol.

Zamykamy w słoiki lub chłodzimy i zużywamy w ciągu najbliższych kilku dni.

 

MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki czyścimy i szybko myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.

file1372072516