Mus rabarbarowy z gęstym jogurtem

24 czerwca 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Do przyrządzenia tego sezonowego deseru potrzeba:

dwie łyżki duszonego rabarbaru (z cukrem lub w wersji zdrowszej ze stewią)
mus truskawkowy
gęsty jogurt z odrobiną wanilii
orzechy włoskie do posypania

proporcje dowolne, przed podaniem deser (lub wszystkie jego komponenty) warto porządnie schłodzić

 

DUSZONY RABARBAR:

Umyte i oczyszczone łodygi rabarbaru kroimy do garnka i dusimy pod przykryciem aż puści sok, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dodajemy cukier, stewię lub ksylitol.

Zamykamy w słoiki lub chłodzimy i zużywamy w ciągu najbliższych kilku dni.

 

MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki czyścimy i szybko myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.

file1372072516



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...