Mus rabarbarowy z gęstym jogurtem
Do przyrządzenia tego sezonowego deseru potrzeba:
dwie łyżki duszonego rabarbaru (z cukrem lub w wersji zdrowszej ze stewią)
mus truskawkowy
gęsty jogurt z odrobiną wanilii
orzechy włoskie do posypania
proporcje dowolne, przed podaniem deser (lub wszystkie jego komponenty) warto porządnie schłodzić
DUSZONY RABARBAR:
Umyte i oczyszczone łodygi rabarbaru kroimy do garnka i dusimy pod przykryciem aż puści sok, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dodajemy cukier, stewię lub ksylitol.
Zamykamy w słoiki lub chłodzimy i zużywamy w ciągu najbliższych kilku dni.
MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki czyścimy i szybko myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.