Mus czekoladowy z cynamonem
Artykuł zewnętrzny
Są takie dni, że chodzi za nami coś słodkiego… Jeśli jednak deser może być zdrowy, to ten z dodatkiem czekolady: zapewni nam odpowiedni poziom żelaza i co najważniejsze endorfiny czyli hormony szczęścia… Mus świetnie smakuje schłodzony, szczególnie na drugi dzień. W czekoladzie znaleziono przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze. Cynamon natomiast przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, reguluje pracę nerek.
składniki:
300 ml śmietanki 30 %
50 gram gorzkiej czekolady
50 gram mlecznej czekolady
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
łyżeczka kardamonu
pomarańcza
brzoskwinia
opcjonalnie kleks bitej śmietany
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cynamon i kardamon, wymieszać.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, do niej wlewać powoli masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do pucharków lub szklaneczek, dodać owoce. Podawać z kleksem bitej śmietany. Podawać schłodzony.