Muffiny kakaowe z bananami
Artykuł zewnętrzny
Przepis zmodyfikowany na własne potrzeby, na bazie receptury Nigelli Lawson na Czekoladowe muffiny z bananami.
Składniki na 12 sztuk muffinek:
1-2 dojrzały(e) banan(y)
50 ml mleka
75 ml oleju
2 jajka
100 g cukru
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przyrządzenia (po mojemu):
Banana(y) rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem (ja zmiksowałam z cukrem). Składniki mokre wymieszać ze sobą. Dosypać składniki suche. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do foremek/papilotek do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC (z termoobiegiem 10ºC mniej) piekarnika. i pieczemy w temp. ok.170ºC ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego!