Muffiny czekoladowe z wiśnią
składniki:
300 gram mąki (2 szkl.)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 łyżeczek kakao
150 gr masła
165 gr cukru
170 ml mleka(3/4 szkl)
2 jajka
1 słoik dżemu wiśniowego lub wiśni mrożonych (mrożonkę oprószyć cukrem)
masło rozpuścić z cukrem.
jajka roztrzepać z mlekiem.
make, proszek do pieczenia, kakao, sol wrzucić do jednej miski i dodać mleko z jajkiem i masło z cukrem.
wymieszać do połączenia się składników. Jak będą mniejsze grudki, mogą zostać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Nałożyć jedną dużą”czubatą” łyżkę ciasta. położyć na ciasto łyżeczkę dżemu lub wiśnie i przykryć to druga łyżka ciasta, ale już nie „czubata”.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 20-25min. Sprawdzać patyczkiem:) Upieczone pozostawić w foremkach do ostudzenia. Udekorować jak kto lubi:) Można posypać cukrem pudrem, albo można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekolada biała i posypać kolorowymi perełkami:) Ewentualnie, jak ktoś ma dużo czasu, można zrobić bitą śmietanę i szprycą zrobić kleksy na muffinkach i wtedy posypać kolorowymi cukiereczkami bądź startą gorzką czekoladą:)
Przepis można dowolnie modyfikować, np. nie dodając kakao a dodając jabłka z cynamonem, albo można dodać np.olejek pomarańczowy do kakao:)Jest bardzo prosty przepis szybko się robi ciasto:) Mi to zajmuje jakieś 10 min:)
W załączeniu, właśnie te muffinki, udekorowane na Dzień Dziecka:)