Muffinki z rabarbarem i cynamonem

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Kwaskowaty rabarbar w połączeniu z delikatnym aromatem cynamonu sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅔ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 120 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 300 g pokrojonego rabarbaru

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. W drugiej połączyć ze sobą ostudzone masło, jajka i  maślankę.
  2. Do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników, a następnie dodać rabarbar.
  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do ¾ wysokości.
  4. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200oC.
  5. Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny po wystudzeniu można posypać muffinki cukrem pudrem.

    file1340266009