Muffinki z rabarbarem i cynamonem
Artykuł zewnętrzny
Kwaskowaty rabarbar w połączeniu z delikatnym aromatem cynamonu sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅔ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 120 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 300 g pokrojonego rabarbaru
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. W drugiej połączyć ze sobą ostudzone masło, jajka i maślankę.
- Do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników, a następnie dodać rabarbar.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do ¾ wysokości.
- Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200oC.
- Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny po wystudzeniu można posypać muffinki cukrem pudrem.