Mozzarella kulki mocy

5 stycznia 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Mozzarella to ser pochodzący z Włoch. Oprócz tej w mini kuleczkach czy  większej zatopionej w serwatce, możemy nabyć także tę potartą, w dużych blokach bądź wędzoną.  Pomimo,  iż swą sławę zyskała na początku jako składnik pizzy, dzięki wyjątkowym walorom smakowym pasuje do naprawdę wielu dań.

mozzarella z pomidorem

Mozzarella jest delikatna w smaku, kremowa. Po podgrzaniu lekko ciągnąca. Jej smak może różnić się w zależności od użytego do jej produkcji mleka. U nas najpopularniejszy jest ser w tłustego mleka krowiego. Dzięki temu ser stał się lepiej dostępny, bo produkowany na większą skalę. Koneserzy mogą sięgnąć po mozzarelle z mleka owczego, koziego czy bawolego.

kulki mozzarelli

Mozzarella doskonale smakuje serwowana na zimno i na ciepło. Oprócz wcześniej wspomnianej pizzy, mozzarella zasłynęła jako składnik sałaki Caprese. Ze względu na smak doskonale pasuje także do innych sałatek, gdyż doskonale komponuje się z różnymi warzywami. Dziś skupię się jednak na mozzarelli w postaci kulek, gdyż poza smakiem wygląda w potrawach niezwykle efektownie. Białe kulki pięknie wkomponują się w szaszłyki, czy też koreczki.

przekąska z mozzarelli

Nie sposób wspomnieć także o innych walorach mozzarelli. To idealna przekąska dla wielbicieli nabiału. Znajduje się w niej cały zestaw witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim skarbnica wapnia tak potrzebnego do wzmocnienia zębów oraz kości.

pomidorki koktajlowe z mozzarellą

 

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i rukolą

Uwielbiam kuleczki mozzarelli dlatego nieco zmodyfikowałam tradycyjną sałatkę Caprese i chociaż nadal są w niej pomidory i mozzarella to w nieco innej postaci. Nie przesadziłam tu z dodatkami, aby móc cieszyć się naturalnym smakiem użytych składników.

Składniki

*pół kilo pomidorków koktajlowych

*opakowanie mozzarelli w kulkach

*garść świeżej rukoli

*odrobina zielonego pesto

*olej balsamiczny bądź oliwa z oliwek

*sól, grubo mielony pieprz

Zarówno pomidorki jak i mozzarellę pozostawiamy w całości układamy na płytkim talerzu na przemian. Posypujemy solą i pieprzem. Łyżkę pesto mieszamy z około jedną łyżką oliwy z oliwek i polewamy pomidory i mozzarelle. Na wierzchu układamy listki rukoli.

mozzarella z rukolą

 

Sałatka z czarnymi oliwkami

Mozzarella to idealny dodatek do sałatek. Nie muszą być wyszukane, żeby genialnie smakować i stanowić źródło cennych witamin i minerałów.

Składniki

*opakowanie mozzarelli w kulkach

*2-3 średnie pomidory obrane ze skóry

*pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek

*1 nieduża czerwona cebula

*1 dojrzałe awokao

*gałązka świeżej bazylii

Sos : 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz,

Pomidory kroimy w cząstki, cebulę w w pióra. Awokado obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż ,a potem w mniejsze części. Oliwki i mozzarellę  wyjmujemy z zalewy i dodajemy do reszty. Z oliwy, octu i przypraw robimy dressing i polewamy sałatkę. Całość dekorujemy świeżą bazylią.

 

mozzarella z pesto

 

Sałatka z prażonymi orzeszkami pinii

Dla przełamania smaków i różnych konsystencji proponuję sałatkę z chrupiącymi, prażonymi orzeszkami pinii.

Składniki

*4o deko pomidorków koktajlowych

*opakowanie mozzarelli mini

*kilka świeżych bądź mrożonych brukselek

*orzeszki pinii

*kilka gałązek roszponki

*sól, pieprz

*30 ml octu balsamicznego

*50 ml oliwy z oliwek

*2 łyżeczki miodu

 

Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odlewamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W rondelku zagotować miód i ocet, a po wystudzeniu dodać oliwę. Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni i dodać do sosu, wymieszać. Pomidorki, brukselkę i mozzarellę wymieszać wraz sosem i orzeszkami. Dodać kilka gałązek rukoli bądź roszponki.

 

szaszłyki z mozzarellą

 

Zdrowa przekąska – szaszłyki

Kulki mozzarelli nadają się wyśmienicie na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Warzywne, chrupiące szaszłyki będą znakomitym czekadełkiem  przed popisowym daniem głównym. Kolorowe i smakowite zaostrzą apetyt.

Składniki :

*duża, jędrna czerwona papryka

*żółte pomidorki koktajlowe

*zielone oliwki

*świeża bazylia

*mozzarella w kulkach

*kilka rzodkiewek

Paprykę kroimy w nieduże kawałki. Rzodkiewkę natomiast w grube plastry. Na przemian nadziewamy warzywa, mozzarelle i listki świeżej bazylii na patyczki.

zobacz również:

Żółte sery – które są najzdrowsze, przepisy na bazie żółtego sera

Dania z białego sera – przepisy

Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera – jadłospis i plan

Bardzo prosta przekąska – zestawienie smaku sera camembert z słodkawym smakiem granatu

 

 

 

,