Mozzarella kulki mocy

5 stycznia 2021, dodał: Ania
Artykuł zewnętrzny

Mozzarella to ser pochodzący z Włoch. Oprócz tej w mini kuleczkach czy  większej zatopionej w serwatce, możemy nabyć także tę potartą, w dużych blokach bądź wędzoną.  Pomimo,  iż swą sławę zyskała na początku jako składnik pizzy, dzięki wyjątkowym walorom smakowym pasuje do naprawdę wielu dań.

mozzarella z pomidorem

Mozzarella jest delikatna w smaku, kremowa. Po podgrzaniu lekko ciągnąca. Jej smak może różnić się w zależności od użytego do jej produkcji mleka. U nas najpopularniejszy jest ser w tłustego mleka krowiego. Dzięki temu ser stał się lepiej dostępny, bo produkowany na większą skalę. Koneserzy mogą sięgnąć po mozzarelle z mleka owczego, koziego czy bawolego.

kulki mozzarelli

Mozzarella doskonale smakuje serwowana na zimno i na ciepło. Oprócz wcześniej wspomnianej pizzy, mozzarella zasłynęła jako składnik sałaki Caprese. Ze względu na smak doskonale pasuje także do innych sałatek, gdyż doskonale komponuje się z różnymi warzywami. Dziś skupię się jednak na mozzarelli w postaci kulek, gdyż poza smakiem wygląda w potrawach niezwykle efektownie. Białe kulki pięknie wkomponują się w szaszłyki, czy też koreczki.

przekąska z mozzarelli

Nie sposób wspomnieć także o innych walorach mozzarelli. To idealna przekąska dla wielbicieli nabiału. Znajduje się w niej cały zestaw witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim skarbnica wapnia tak potrzebnego do wzmocnienia zębów oraz kości.

pomidorki koktajlowe z mozzarellą

 

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i rukolą

Uwielbiam kuleczki mozzarelli dlatego nieco zmodyfikowałam tradycyjną sałatkę Caprese i chociaż nadal są w niej pomidory i mozzarella to w nieco innej postaci. Nie przesadziłam tu z dodatkami, aby móc cieszyć się naturalnym smakiem użytych składników.

Składniki

*pół kilo pomidorków koktajlowych

*opakowanie mozzarelli w kulkach

*garść świeżej rukoli

*odrobina zielonego pesto

*olej balsamiczny bądź oliwa z oliwek

*sól, grubo mielony pieprz

Zarówno pomidorki jak i mozzarellę pozostawiamy w całości układamy na płytkim talerzu na przemian. Posypujemy solą i pieprzem. Łyżkę pesto mieszamy z około jedną łyżką oliwy z oliwek i polewamy pomidory i mozzarelle. Na wierzchu układamy listki rukoli.

mozzarella z rukolą

 

Sałatka z czarnymi oliwkami

Mozzarella to idealny dodatek do sałatek. Nie muszą być wyszukane, żeby genialnie smakować i stanowić źródło cennych witamin i minerałów.

Składniki

*opakowanie mozzarelli w kulkach

*2-3 średnie pomidory obrane ze skóry

*pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek

*1 nieduża czerwona cebula

*1 dojrzałe awokao

*gałązka świeżej bazylii

Sos : 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz,

Pomidory kroimy w cząstki, cebulę w w pióra. Awokado obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż ,a potem w mniejsze części. Oliwki i mozzarellę  wyjmujemy z zalewy i dodajemy do reszty. Z oliwy, octu i przypraw robimy dressing i polewamy sałatkę. Całość dekorujemy świeżą bazylią.

 

mozzarella z pesto

 

Sałatka z prażonymi orzeszkami pinii

Dla przełamania smaków i różnych konsystencji proponuję sałatkę z chrupiącymi, prażonymi orzeszkami pinii.

Składniki

*4o deko pomidorków koktajlowych

*opakowanie mozzarelli mini

*kilka świeżych bądź mrożonych brukselek

*orzeszki pinii

*kilka gałązek roszponki

*sól, pieprz

*30 ml octu balsamicznego

*50 ml oliwy z oliwek

*2 łyżeczki miodu

 

Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odlewamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W rondelku zagotować miód i ocet, a po wystudzeniu dodać oliwę. Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni i dodać do sosu, wymieszać. Pomidorki, brukselkę i mozzarellę wymieszać wraz sosem i orzeszkami. Dodać kilka gałązek rukoli bądź roszponki.

 

szaszłyki z mozzarellą

 

Zdrowa przekąska – szaszłyki

Kulki mozzarelli nadają się wyśmienicie na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Warzywne, chrupiące szaszłyki będą znakomitym czekadełkiem  przed popisowym daniem głównym. Kolorowe i smakowite zaostrzą apetyt.

Składniki :

*duża, jędrna czerwona papryka

*żółte pomidorki koktajlowe

*zielone oliwki

*świeża bazylia

*mozzarella w kulkach

*kilka rzodkiewek

Paprykę kroimy w nieduże kawałki. Rzodkiewkę natomiast w grube plastry. Na przemian nadziewamy warzywa, mozzarelle i listki świeżej bazylii na patyczki.

zobacz również:

Żółte sery – które są najzdrowsze, przepisy na bazie żółtego sera

Dania z białego sera – przepisy

Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera – jadłospis i plan

Bardzo prosta przekąska – zestawienie smaku sera camembert z słodkawym smakiem granatu

 

 

 

,



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...