Mostek cielęcy z farszem z szynki
1 mostek cielęcy (2 kg), 2 łyżki oliwy
Farsz:
30 dag szynki wędzonej,
15 dag wędzonego boczku,
2 cebule (20 dag),
15 dag oliwek bez pestek,
2 czerstwe bułki kajzerki,
2 jajka,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka ziół prowansalskich Prymat,
½ łyżeczki imbiru Prymat,
½ łyżeczki mielonej kolendry Prymat,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat
Przygotować farsz:
Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Szynkę zemleć trzy razy. Boczek drobno pokroić. Oliwki pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać, zrumienić wraz z boczkiem na maśle, dodać odciśnięte bułki, zemleć i połączyć z szynką, oliwkami i jajkami, przyprawić do smaku ziołami Prymat i wyrobić na jednolitą masę.
Mięso umyć, osączyć, naciąć wzdłuż kości tak, aby powstała kieszeń. Kieszeń wypełnić farszem i zaszyć lnianą nitką. Mostek obsmażyć na oliwie, następnie przełożyć do brytfanny i piec 1 godz. 40 min w piekarniku nagranym do temperatury 180 st. C.
Podawać na gorąco lub na zimno pokrojony w plastry.
na podstawie: www.prymat.pl