To moja najpiękniejsza książka. Zapis kilku miesięcy mojego życia. To książka kulinarna, ale chcę się w niej podzielić z czytelnikami nie tylko przepisami na moje ulubione śniadania, czy przekąski. Chcę zdradzić im sekret mojego dobrego życia, które warto smakować wszystkimi zmysłami.
Posiłki nie są dla mnie wyłącznie sposobem na dostarczanie organizmowi niezbędnych kalorii, witamin, czy mikroelementów. Danie nabiera wyjątkowych cech w zależności od nastroju, w jakim je przygotowujemy, czy okoliczności w jakich je spożywamy. Rozmaite smaki budują historię mojego życia. Wracam do pierogów z dzieciństwa, gdy tęsknię za moją babcią. Robię ulubione risotto, gdy chcę wrócić na chwilę do Włoch. Zabieram koc oraz piknikowy kosz i idę latem do parku zjeść z dziećmi na trawie. Zimą nie rozstaję się z termosem, w którym czeka na zziębniętą przyjaciółkę gorąca zupa.
Do zwykłego życia, dodaję szczyptę magii, by stało się wyjątkowe, najlepsze i moje.
Ta książka, to zbiór 100 przepisów, poprzeplatanych kulinarnymi historiami. Zapraszam na opowieść w pięciu smakach.