Składniki
- 2 litry wody,
- 8 ogórków kiszonych-70 dag.
- 2 duże marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 średnia cebula,
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 dowolne kostki rosołowe,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku,
- maggi-do smaku,
- koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.
Kolejna moja zupa ogórkowa. Jest prosta i często gotowana.
Etapy przygotowania :
Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 70 dag., potartych na grubych oczkach i odciśniętych z soku kiszonych ogórków (wyrób własny).
200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki rozrobić i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Gotować, aż zakipi.
Smacznego.
