Moja tortilla z kurczakiem
Składniki na placki:
1 szklanka mąki kukurydzianej,
2 szklanki mąki pszennej,
łyżeczka soli,
łyżeczka masła,
woda 250ml
Składniki zagnieść, rozwałkować. Usmażyć na małej ilości tłuszczu -może nie wychodzą idealne ale nie tylko o wygląd chodzi, niezbyt długo, Zdjąć z patelni – każdy placek skropić odrobiną wody.
Składniki do nadzienia:
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
bułka tarta
mąka pszenna
papryka w proszku
sałata – lodowa
pomidor
ogórek
sos czosnkowy (ja stosuję gotowy)
Pierś pokroić na małe kawałki – podłużne, posypać przyprawą do kurczaka – delikatnie polać oliwą. Bułkę wymieszać z mąką -pół na pół oraz papryką w proszku, obtoczyć kawałki kurczaka w panierce – usmażyć.
Na każdym placku położyć rozdrobnioną sałatę, kawałki pomidora, ogórka oraz kurczaka polać całość sosem czosnkowym. Zwinąć w rulonik.
Smacznego