Mój Bigos

7 grudnia 2009,
dodał: kariana844
Artykuł zewnętrzny

Kilka suszonych śliwek i kilka suszonych grzybów namocz w wodzie, osobno.
50 dag białej kapusty poszatkuj. Z 1 kg kapusty kiszonej odciśnij sok,
też poszatkuj. 1 większą cebulę, pokrój, przyrumień. Dodaj 4 pokrojone w kostkę kiełbaski, przysmaż razem z cebulą. 20 dag pieczarek, obierz, pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu. W większym garnku zagotuj 0,5 litra wody dodaj 0,50 dag żeberek wieprzowych, lub innego mięsa. Obie kapusty włóż do garnka, gotuj.
Dodaj grzyby, śliwki, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Dodaj kiełbasę z cebulą i pieczarki. Można dodac szklankę wina czerwonego, dusic pod przykryciem, aż bedzie miękkie. Bigos najlepiej smakuje po paru dniach,wszystkie składniki muszą przejśc wzajemnie swoim aromatem.

file1260173366



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...