Mój Bigos
Kilka suszonych śliwek i kilka suszonych grzybów namocz w wodzie, osobno.
50 dag białej kapusty poszatkuj. Z 1 kg kapusty kiszonej odciśnij sok,
też poszatkuj. 1 większą cebulę, pokrój, przyrumień. Dodaj 4 pokrojone w kostkę kiełbaski, przysmaż razem z cebulą. 20 dag pieczarek, obierz, pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu. W większym garnku zagotuj 0,5 litra wody dodaj 0,50 dag żeberek wieprzowych, lub innego mięsa. Obie kapusty włóż do garnka, gotuj.
Dodaj grzyby, śliwki, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Dodaj kiełbasę z cebulą i pieczarki. Można dodac szklankę wina czerwonego, dusic pod przykryciem, aż bedzie miękkie. Bigos najlepiej smakuje po paru dniach,wszystkie składniki muszą przejśc wzajemnie swoim aromatem.