Mity na temat cholesterolu: 8 przekonań, które wydają się mieć sens, ale nie mówią całej prawdy

27 lipca 2021, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Faktem jest, że nadmiar cholesterolu w organizmie może prowadzić do poważnych w skutkach powikłań zdrowotnych. Jednak wokół tematu cholesterolu powstało wiele teorii, które niekoniecznie są prawdziwe i mogą wprowadzać ludzi w błąd.

cholesterol

W poniższym artykule, który powstał we współpracy z portalem na-serce.pl wyjaśniamy i obalamy mity na temat cholesterolu oraz tłumaczymy, dlaczego niektóre z nich mogą być dla nas szkodliwe.

Mit 1: Każdy cholesterol jest zły!

Pierwszy, popularny mit dotyczy tego, że cholesterol to substancja, która działa na nasz organizm wyłącznie w niekorzystny sposób. Dzieje się tak, ponieważ większość dostępnych dla pacjentów treści odnosi się jedynie do negatywnej strony cholesterolu, nie analizując czy cholesterol jest potrzebny organizmowi. Gdyby taka analiza występowała częściej, być może więcej osób wiedziałoby, że odpowiedni poziom tej substancji pełni w naszym organizmie bardzo istotną funkcję.

Jak donosi portal na-serce.pl “Cholesterol to rodzaj lipidów, który przybiera formę woskowatej, podobnej do tłuszczu substancji, naturalnie wytwarzanej przez wątrobę. Nasze ciało potrzebuje go do budowy komórek, a także produkcji witamin oraz hormonów”.[1] Okazuje się więc, że potrzebujemy cholesterolu, by móc prawidłowo funkcjonować. Utrzymanie go na odpowiednim poziomie przyczynia się do wspierania wielu procesów zachodzących w całym organizmie.[2]

Mit 2: Będę wiedział, kiedy mój cholesterol jest zbyt wysoki

Kolejne nieprawdziwe przekonanie dotyczy tego, że podwyższony poziom cholesterolu jest łatwy do zdiagnozowania, ponieważ wiąże się z występowaniem określonych dolegliwości zdrowotnych. Część osób twierdzi, że z tego względu nie musi kontrolować stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Efektem takiego myślenia jest unikanie profilaktycznych badań diagnostycznych, które powinny być wykonywane co 5 lat.

Podwyższony cholesterol występuje wtedy, gdy we krwi znajduje się zbyt duża ilość złego cholesterolu LDL. W początkowych etapach nie jest to możliwe do wykrycia samodzielnie, ponieważ zazwyczaj ten proces przebiega zupełnie bezobjawowo” – zaznacza redaktor portalu na-serce.pl

Teoria dotycząca symptomów świadczących o zaburzonym stężeniu cholesterolu jest więc nieprawdziwa i może prowadzić do unikania badań przez osoby, które powinny poddać się leczeniu.


Mit 3: Wystarczy dobra dieta i nie będę musiał przejmować się poziomem cholesterolu

Faktem jest, że zbilansowana dieta może stanowić skuteczny element zwalczania zaburzeń cholesterolu we krwi.[3] Niektórzy twierdzą jednak, że stosowanie się do zdrowych zasad żywienia w pełni zastępuje inne formy leczenia. Efektem tego toku myślenia jest unikanie specjalistycznych form pomocy, które w wielu przypadkach mogą ochronić pacjenta przed poważnymi w skutkach powikłaniami zdrowotnymi.

Należy pamiętać, że leczenie zawyżonego poziomu cholesterolu jest zawsze kwestią indywidualną, która powinna zostać skonsultowana z lekarzem. Stosowanie zdrowej diety może wspomóc regulację profilu lipidowego, natomiast w wielu przypadkach nie będzie to wystarczająca forma leczenia. Unikanie profesjonalnych form terapii może wtedy skutkować rozwojem schorzeń, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca.

Mit 4: Przyjmuję leki na cholesterol, więc nie muszę przejmować się dietą

Kolejny, często powtarzany mit dotyczy tego, że stosowanie farmakoterapii sprawia, że nie musimy przestrzegać zbilansowanej diety oraz stosować się do zasad zdrowego stylu życia. Dzieje się tak, ponieważ wiele osób oczekuje od leczenia wyłącznie minimalizowania odczuwanych dolegliwości, nie zastanawiając się nad przyczyną problemów zdrowotnych.

Należy pamiętać, że skuteczne leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej powinno obejmować wszystkie aspekty naszego życia, które mogłyby przyczyniać się do podwyższania poziomu cholesterolu. Jeżeli chcemy, aby stosowane formy terapii były efektywne, a ich działanie długotrwałe, konieczna może okazać się rezygnacja ze szkodliwych nawyków i niezdrowych pokarmów.

Mit 5: Wysoki cholesterol to problem tylko starych ludzi

Niektórym wydaje się, że problemy z cholesterolem pojawiają się wyłącznie u osób powyżej 50 roku życia. Jest to zrozumiałe, ponieważ z wiekiem nasz organizm jest bardziej podatny na występowanie nadciśnienia, otyłości oraz innych czynników zwiększających ryzyko zaburzeń gospodarki lipidowej.

Choć problem zawyżonego poziomu cholesterol w znacznej części przypadków dotyka osób starszych to faktem jest, że coraz częściej lekarze diagnozują wysoki cholesterol w młodym wieku.[4] Za główne przyczyny tego typu dolegliwości u młodych ludzi uznawane są używki, brak aktywności fizycznej, otyłość oraz niezdrowa dieta. Pamiętajmy więc, że nie tylko starsze osoby powinny stosować się do zasad zdrowego stylu życia, a o kontrolę poziomu cholesterolu powinni dbać również młodzi ludzie.

Mit 6: Nie wolno jeść jajek, bo one są głównym powodem wysokich poziomów cholesterolu

Wymieniając najbardziej rozpowszechnione mity o cholesterolu nie można pominąć teorii odnoszących się do szkodliwego działania jaj. Mit nr 6 wiąże się więc z uznawaniem jajek za jedną z głównych przyczyn zawyżonego poziomu cholesterolu we krwi. Niektórzy twierdzą, że cholesterol występujący w jajach jest tożsamy z tym produkowanym przez naszą wątrobę i w taki sam sposób szkodzi naszemu zdrowiu.

Okazuje się jednak, że nasz organizm przyswaja cholesterol pochodzący z jajek w zupełnie inny sposób, a ich regularne zażywanie może w pozytywny sposób wpłynąć na funkcjonowanie gospodarki lipidowej organizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowia zalecane dzienne spożycie jaj dla osoby zdrowej, której profil lipidowy jest unormowany, wynosi od jednej do dwóch sztuk.

Mit 7: Niski poziom cholesterolu LDL to oznaka idealnego zdrowia, więc wystarczy go całkowicie zbić

Osoby zmagające się z zawyżonym stężeniem cholesterolu we krwi liczą na jak największy spadek poziomu złego cholesterolu LDL. Uznaje się, że skoro LDL wpływa negatywnie na funkcjonowanie krwiobiegu, a także zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, to należy go całkowicie zbić. Zgodnie z tym przekonaniem należałoby dążyć do całkowitego wydalenia cholesterolu LDL z organizmu.

Faktem jest, że nadmiar cholesterolu LDL prowadzi do wielu powikłań zdrowotnych, natomiast jego niedobór jest dla naszego zdrowia tak samo szkodliwy. Zaniżone stężenie lipoprotein o niskiej gęstości prowadzi do rozwoju hipolipidemii, czyli schorzenia wynikającego ze zbyt niskiego poziomu cholesterolu w organizmie. Za najczęstsze skutki uboczne tej choroby uznawane są stany depresyjne, bezsenność oraz zaburzenia neurologiczne. Okazuje się więc, że naszym celem nie powinno być maksymalne obniżenie stężenia cholesterolu, a utrzymanie go na takim poziomie, który będzie korzystny dla funkcjonowania organizmu.

Mit 8: Statyny wykorzystywane w walce z cholesterolem są szkodliwe i niszczą nasze zdrowie

Statyny to leki obniżające cholesterol, których działanie budzi wiele kontrowersji wśród pacjentów. Wynika to z faktu, że wiele źródeł opisuje liczne skutki uboczne, które mogą wiązać się z ich przyjmowaniem.[5] Za najczęstsze powikłania wynikające z zażywania statyn uznaje się dolegliwości mięśniowo-kostne, problemy żołądkowe, a także zaburzenia funkcji poznawczych.

Warto pamiętać jednak, że statyny są jednymi z najskuteczniejszych oraz najbardziej przebadanych leków obniżających poziom cholesterolu. Faktem jest, że w trakcie ich zażywania istnieje ryzyko wystąpienia różnych skutków ubocznych, natomiast w zdecydowanej większości są one możliwe do zredukowania poprzez wymianę leków na inne. Warto podkreślić, że wysoka częstotliwość powikłań występujących w trakcie zażywania statyn w stosunku do innych leków wynika z faktu, że są to najczęściej przepisywane środki lecznicze w walce z cholesterolem.

Podsumowanie

Wymienione w artykule fakty i mity na temat cholesterolu mogą okazać się przydatne dla osób, które chcą zweryfikować informacje dotyczące zaburzeń gospodarki lipidowej. Poznanie błędnych teorii sprawi, że sporne zagadnienia, takie jak cholesterol w młodym wieku, szkodliwość jajek czy wpływ diety na cholesterol staną się bardziej zrozumiałe. Należy pamiętać, że artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących stanu zdrowia należy skonsultować się z lekarzem.

Bibliografia

  1. https://na-serce.pl/wysoki-cholesterol/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513326/
  3. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/6/780
  4. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200922172604.htm
  5. https://link.springer.com/article/10.2165/0129784-200808060-00004