Miód z Pasieki Szlacheckiej – idealny środek na odporność
W okresie jesienno zimowym warto spożywać produkty, które mają szczególną moc wzmacniania odporności. Najprostszym sposobem jest zaufać naturze. Warto zatem sięgnąć po miód, który określany jest mianem jednego z najlepszych naturalnych antybiotyków, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi.
Jesień to okres kiedy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, pada deszcz, wieje silny i mroźny wiatr, a na dworze jest szaro i ponuro. To także czas, kiedy wszyscy borykamy się ze wzmożoną podatnością na wszelkiego rodzaju infekcje. W okresie jesiennym warto poznać kilka domowych sposobów, aby wzmocnić swoją odporność. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na produkty pochodzenia pszczelego, bowiem choć ich właściwości lecznicze są znane od stuleci, nie zawsze są doceniane.
Powrót do natury nie jest w dzisiejszych czasach tylko sloganem, a to z czego korzystali nasi przodkowie to najlepsze źródło i recepta dla naszego zdrowia. Miód to doskonały środek wzmacniający naszą odporność , który w sposób naturalny zapobiega infekcjom. Uważa się, że jest jak naturalny antybiotyk. Doskonale sprawdza się jako lek na przeziębienie, pomaga także na kaszel czy gorączkę. Ale musi to być miód prawdziwy, surowy i naturalny. Takie miody najwyższej jakości oferuje Pasieka Szlachecka.
Miód sam w sobie posiada działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Jest środkiem naturalnym, wspomagającym system odpornościowy – dostarcza do organizmu łatwo przyswajalne witaminy A, C i E, a również enzymy i związki polifenolowe. Odmian miodu dostępnych na rynku jest wiele. Różnią się one nie tylko smakiem czy kolorem. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami leczniczymi i zawartością składników odżywczych. Są zatem miody, które dzięki swoim specyficznym właściwościom, przy wsparciu systemu odpornościowego sprawują się jeszcze lepiej niż inne.
Niezwykle trudno wskazać miód, który byłby najzdrowszy i najlepszy dla naszego organizmu. Każdy rodzaj naturalnego miodu pochodzącego z polskiej pasieki gwarantuje duże dawki witamin i biopierwiastków, po które warto sięgać bez względu na porę roku. Miód lipowy ma szczególne działanie napotne i przeciwgorączkowe jest więc niezastąpiony w przeziębieniu, chorobie czy nawet grypie, a najlepiej sprawdza się przy uporczywym kaszlu i infekcji zatok. Silne działanie antybakteryjne sprawia, że wspomaga on pracę układu nerwowego, łagodząc stres, a jednocześnie łagodzi skutki infekcji układu moczowego. Miód wielokwiatowy to idealny wybór dla poprawy pracy górnych dróg oddechowych związanych z alergią lub astmą. Nieprawidłowe działanie tego układu osłabia odporność, a miód wielokwiatowy skutecznie pomaga w walce z nieprzyjemnymi objawami alergii i astmy. To idealny miód do herbaty, a także jako słodzik do mleka czy lemoniady. W rankingu najbardziej popularnych miodów w Polsce, miód wielokwiatowy nie ma sobie równych.
Miód akacjowy jest najsłodszy spośród wszystkich miodów, dlatego też jest najbardziej lubiany przez dzieci. Spożywany regularnie wzmacnia odporność na przeziębienia, przeciwdziała chorobom zapalnym oraz niektórym chorobom przewodu pokarmowego. Miód spadziowy i leśny (nektarowo-spadziowy) może być środkiem profilaktycznym w cięższych chorobach, ponieważ wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Jest szczególnie polecany w schorzeniach układu oddechowego, zaleca się również jego spożywanie w zapobieganiu zakażeniom układu moczowego. Charakterystyczna dla miodu leśnego jest wysoka zawartość enzymów, które są odpowiedzialne za przeciwzapalne właściwości. Dzięki temu wykazuje on działanie antybiotyczne i bakteriobójcze, pomaga w leczeniu chorób skóry, a jego długotrwałe stosowanie podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Wzmacnia także układ nerwowy i korzystnie wpływa na poprawę samopoczucia. Miód rzepakowy to miód bardzo słodki z powodu dużej zawartości glukozy, a jednocześnie miód o bardzo szerokim działaniu i silnych właściwościach detoksykacyjnych. Jest on niezwykle skuteczny podczas regeneracji poparzonej skóry, poleca się go również osobom z nadciśnieniem oraz tym, którzy odczuwają problemy związane z układem trawienia.
Najlepszym sposobem, aby wprowadzić miód na stałe do diety, jest rutynowe przyjmowanie go w sposób, który dodatkowo wzmacnia jego właściwości antybiotyczne. Przepisów na sporządzenie leczniczych środków w domowym zaciszu jest wiele. Naszym zdaniem warto spożywać mleko z miodem i imbirem, mleko z miodem i czosnkiem, herbatę z cytryną i miodem czy sok pomarańczowy z miodem. Także Miód rozpuszczany w schłodzonej wodzie to kopalnia wartości odżywczych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Taka mikstura nie tylko jest pyszna, ale również działa przeciwzapalnie i chroni gardło oraz wspomaga układ trawienny i poprawia pracę układu odpornościowego. Miód warto wprowadzić na stałe do swojej diety tak, aby profilaktycznie wspierać system odpornościowy.
Tak jak większość naturalnych produktów, tak i Miód posiada unikalną specyfikę, którą można scharakteryzować ze względu na dany rodzaj i gatunek. Dla koneserów i znawców fakt, że prawdziwy miód ulega procesowi krystalizacji nie jest nowością. To, jak będzie ona wyglądać i przebiegać zależy często od rodzaju, gatunku, a także sposobu przechowywania miodu. Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie zmienia właściwości produktu, a jest jedynie dowodem na to, że miód jest prawdziwy i najprawdopodobniej pochodzi z domowej pasieki.
Miody, które oferuje Pasieka Szlachecka to produkty najwyższej jakości. Produkty zostały wytworzone naturalnie, bez użycia sztucznych nawozów lub środków ochrony roślin oraz nie zawierają chemicznych substancji konserwujących. Wszystkie produkty są wytworem ciężkiej pracy pszczół i lasu, który pierwotnie był naturalnym środowiskiem ich bytowania.
Zachęcamy do poznania oferty: Pasieka Szlachecka