Czy warto jeść miód? Sprawdź, co zyskujesz!

10 września 2017, dodał: mgk8
Artykuł zewnętrzny

Dzięki swej podaży witamin, minerałów i cukrów miód jest bardzo odżywczy, często stosowany w naturopatii. Jest on, wraz z innymi substancjami wytwarzanym lub używanymi przez pszczoły (propolis, pyłek pszczeli i mleczko pszczele), bardzo ceniony przez medycynę która przypisuje mu właściwości terapeutyczne, szczególnie antyseptyczne.

woman with honeycomb

  • To pożywienie jest wytwarzane na bazie nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły. Złożony w ulu, jest zasysany, a następnie wypluwany przez pszczoły robotnice, których ślina oraz soki trawienne przekształcają go powoli w miód.
  • Jego funkcje terapeutyczne różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z których został zebrany. Tak więc miody eukaliptusowe, sosnowe, lawendowe i wrzosowe są zalecane do leczenia schorzeń oddechowych. Miód akacjowy działa przeczyszczająco. Miody głogowe, pomarańczowe, lipowe są uznawane za uspokajające, miody wrzosowe i jodłowe za moczopędne.

miodek

  • Miód zawiera prawe 80% cukrów, przede wszystkim fruktozy i glukozy, co czyni go wysoce energetycznym. Jest również bogaty w różne sole mineralne (szczególnie potasu), które różnią się w zależności od typu miodu (miody ciemne zawierają więcej substancji mineralnych niż miody jasne), witaminy z grupy B i enzymów typu amylaza (enzym trawienny).
  • Zawiera elementy zebrane pod nazwą inhibiny (czynnika hamującego), które uniemożliwiają rozwój bakterii.
  • Jeśli czujemy się zmęczeni, przygnębieni, to miód z jego dużą koncentracją cukrów pomoże nam w odzyskaniu energii. Może również wzmocnić nasz organizm w walce z katarem i stanami grypowymi.
  • W przypadku podrażnień może załagodzić bóle gardła.
  • Dzięki obecności przeciwutleniaczy (zwłaszcza flawonoidów), które wspomagają neutralizację wolnych rodników, może zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym.
  • Uwaga, jeśli często atakuje nas próchnica zębów, musimy unikać miodu. Dlatego nie jest wskazany dla dzieci, które nie myją zębów. Również lepiej go nie spożywać w przypadku poniesionego poziomu trój glicerydów we krwi, cukrzycy oraz niektórych kamieni nerkowych.
  • Bądźmy czujni: kwiat z których został zebrany nektar, mogły być zanieczyszczone np. pestycydami i w rezultacie dawać skażone miody.

zobacz również:

  1. Miód na serce

  2. Co zawiera miód?

  3. Urodowy Donosiciel: triki czytelników

  4. Zamiast cukru – stewia!

 



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...