Mini chlebki kminkowo – paprykowe

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 łyżki oliwy z oliwek

350 ml maślanki

540 g mąki pszennej pp

3 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

2 łyżki kminku

1 łyżka suszonej papryki (wiórki)

20 g świeżych drożdży

20 ml mleka do posmarowania chlebków

10 g soli do posypania chlebków

Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: oliwę, maślankę, 300 g maki, sól, cukier, kminek, paprykę, 240 g mąki i pokruszone drożdże. Ustawiamy program „Wyrabianie ciasta” (90 minut). Wyjmujemy ciasto, formujemy z niego małe chlebki, nacinamy je w 2 miejscach, smarujemy mlekiem i posypujemy solą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż się zrumienią (25 – 30 minut). Z tej porcji ciasta wychodzi 6 chlebków.

Smacznego!

file1265723829



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz