Migrena i powikłania

3 września 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_m310

W Polsce z silną migreną zmaga się 4 mln osób. Dane szacunkowe wskazują, że na świecie problem ten dotyczy 11% całej populacji. W USA problem ten dotyczy około 30 milionów osób. Migrena może skutecznie utrudnić funkcjonowanie i być źródłem ogromnego cierpienia.

Do dzisiaj tajemnica powstawania migreny nie została rozwiązana. Jej przyczyna także pozostaje nieznana. Najprawdopodobniejszą teorią jest to, że migrenę powoduje rozchwianie gospodarki serotoninowej. Ból migrenowy spowodowany jest rozszerzeniem naczyń wewnątrzczaszkowych w stopniu, który powoduje podrażnienie struktur okołotętniczych, gdzie znajduje się duża ilość receptorów bólu. Tomografie mózgu ujawniły, że podczas występowania migrenowego bólu głowy, ilość przepływającej w mózgu krwi może wzrastać nawet o 300%. Czynniki, które sprzyjają powstawaniu migreny to otyłość, nadciśnienie tętnicze oraz niedoczynność tarczycy.

Niestety, sam ból głowy to nie wszystko co ta dolegliwość może “zaoferować”. Niektóre rodzaje migreny bezpośrednio poprzedzane są tzw. aurą czyli zespołem objawów występujących przez kilka do kilkunastu minut, na który składają się: zaburzenia czucia (niedowład i niedoczulica, mrowienie i drętwienie rąk i nóg), zaburzenia widzenia (ograniczenie pola widzenia, migotanie obrazu, chwilowe oślepnięcie, mroczki, zygzaki przed oczami). Kolejnym etapem choroby jest już ból.  Osoby nią dotknięte skarżą się, że niejednokrotnie w trakcie nasilenia objawów nie mogą normalnie funkcjonować: wymiotują, mają mroczki przed oczami – ulgę przynosi jedynie leżenie w zacienionym pokoju i sen. Bólowi towarzyszy bowiem szereg article-migrena-i-dieta-1pochodnych dolegliwości, wśród których należy wymienić: fotofobię (nadwrażliwość na światło) i fonofobię (nadwrażliwość na dźwięk) oraz hyperosmię (nadwrażliwość na zapachy), nudności i wymioty, a także afazję lub dyzartrię (zaburzenia mowy) pojawiające się w przypadku wyjątkowo intensywnego bólu głowy, który nie pozwala się skupić na wypowiedzeniu nawet zdania. Inne objawy to także: zawroty głowy, drętwienie, dreszcze, kołatanie serca i intensywne pocenie się. Częstotliwość napadów jest odmienna u różnych chorych, mogą pojawiać bardzo rzadko, bądź kilka, kilkanaście, czy kilkadziesiąt razy w roku. Jedno jednak jest wspólne: choroba jest tak dokuczliwa, że wyłącza chorego z życia na wiele godzin. Migrena może z powodzeniem uniemożliwić pracę zawodową czy domowe obowiązki.

Najczęstsze objawy migreny to:

●    silny, tętniący ból głowy najczęściej w okolicy skroni, zazwyczaj promieniujący po jednej stronie, mający charakter napadowy (jeden epizod migreny może trwać od 4 do 72 godzin)
●    drażliwość
●    zmęczenie
●    nadwrażliwość na światło
●    nudności, wymioty
●    pogorszenie wzroku

Stosowane leczenie jest bardzo często jedynie objawowe – chorzy “testują” kolejne środki przeciwbólowe, próbują domowych sposobów, a nawet sięgają po medycynę alternatywną. Niestety, migrena migrenie nie równa, chorzy odczuwają różnorodne dolegliwości, które utrudniają wdrożenie jednolitej terapii dla wszystkich.
Niewłaściwie leczona migrena może powodować wiele poważnych dolegliwości, takie jak migrenowy zawał mózgu, uzależnienie od środków przeciwbólowych czy migrena przewlekła. Dlatego też przy występowaniu bardzo silnych bóli, ból głowypojawiających się z regularną częstotliwością niezbędna jest jak najszybsza właściwa diagnostyka problemu oraz dobranie skutecznej metody walki z migreną. Dodatkowo, często lekceważona kwestią jest fakt, że migrena może być jedynie objawem poważniejszych problemów zdrowotnych toczących się w organizmie. Bóle głowy, nudności, wymioty mogą mieć związek z nietolerancją pokarmową. Jedną z jej cech jest bowiem nieswoistość, co oznacza, że nadwrażliwość na któryś ze składników pokarmowych może skutkować nie tylko standardowymi problemami żołądkowymi czy zmianami skórnymi, ale również dolegliwościami takimi jak astma, nerwowość czy właśnie migrena. W celu sprawdzenia przyczyn pojawiania się tej dolegliwości warto wykonać test na nietolerancję pokarmową. To szybki, kolorymetryczny test, który służy do pomiaru przeciwciał IgG dla zestawy ponad 40 składników pokarmowych. Test przeprowadzany jest na próbce kwi.

Autor: Magdalena Setnikowska