Mięso, które zachwyci najmłodszych swoim smakiem – zobacz!

15 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Specyficzne gusta kulinarne najmłodszych to spore wyzwanie. Pociechy bardzo często lubią to, co nie jest dla nich zbyt wartościowe. Zamiast warzyw wybierają słodycze, zamiast odpowiednio przygotowanego mięsa – hot doga. Czas odmienić tę tendencję. Pyszne posiłki dla najmłodszych można z łatwością przygotować na bazie smacznego i bogatego w cenne składniki odżywcze mięsa indyczego. Oto dwie interesujące propozycje!

 

indyk pieczony
Paluszki z indyka

Atrakcyjna forma podania tej potrawy (paluszki kojarzą się z frytkami) z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Rodziców ucieszy natomiast prosty sposób przygotowania, który nie jest czasochłonny. Zachęcamy do użycia tutaj piersi indyczej, a do stworzenia chrupiącej panierki – płatków kukurydzianych. Listę składników uzupełniają mąka, jajka oraz sól.
Osuszone mięso należy pokroić wzdłuż na kształt cienkich paluszków, a później oprószyć solą. Każdy kawałek powinien zostać dokładnie obtoczony w mące, zanurzony w roztrzepanym jajku i ponownie obtoczony, tym razem w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Dla urozmaicenia można je zastąpić płatkami owsianymi. Paluszki należy smażyć na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wówczas będą gotowe do podania. Paluszki będą smakowały w towarzystwie gotowanych ziemniaków, pieczonych frytek z batatów, a także różnego rodzaju sosów.

paluszki z indyka

Delikatne mięso indycze z pewnością przypadnie do gustu dość wybrednym maluchom, ale warto po nie sięgać również z innych względów. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) i jest źródłem białka. To ostatnie jest szczególnie ważne dla młodego, rozwijającego się organizmu.

Pieczony indyk z warzywami

Indyk z warzywami to kolejne proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i bogate w substancje odżywcze danie. Łagodny i uniwersalny smak mięsa nie powinien napotkać sprzeciwu ze strony dzieci. Do przyrządzenia około 4 porcji potrzebne będą filety z polędwiczek indyka o masie 500 g, ulubiona mieszanka mrożonych warzyw (na przykład marchewka z groszkiem), pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, masło, odrobina soku z cytryny oraz przyprawy, które smakują najmłodszym. Sprawdzą się słodka papryka, oregano, sól oraz pieprz.

indyk z warzywami

Filet z indyka należy pokroić na 8 mniejszych porcji i delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką i oregano. Później mięso można odstawić do lodówki na około godzinę, ale nie jest to konieczne. Rozmrożone warzywa wystarczy umieścić na sitku i przelać ciepłą wodą, a następnie doprawić. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Aby danie uzyskało ciekawy aromat, można dodać także gałązki rozmarynu. Mięso i warzywa powinny piec się z dodatkiem masła przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie skrapiamy całość sokiem z cytryny.

Ogromną zaletą mięsa indyczego jest zawartość składników odżywczych. Jak zauważa dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, mięso to cechuje wysoka zawartość białka, a także jest ono źródłem witamin, takich jak B3, B6, B12 i D oraz potasu, cynku czy fosforu. Białko przyczynia się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej i kostnej. Witaminy B6, B12 i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Budowanie odporności jest ważne dla młodego organizmu, dzięki czemu ma on szansę zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne.