Mielone kotleciki doprawione musztardą
Artykuł zewnętrzny
Często stosuję musztardę nie tylko jako dodatek do potraw ale i jako przyprawę.Tak jest i tym razem.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/4 kg mięsa mielonego wieprzowego ( chudego od szynki )
- 1 łyżka ostrej musztardy ( najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy )
- sól
- pieprz mielony
- majeranek
- smalec do smażenia
- mąka do oprószenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
Cebulę drobno pokroić i zarumienić na 1 łyżce smalcu. Mięso wyrobić z przyprawami , cebulą i musztardą. Dodać bułki tartej tak by masę zagęścić . Uformować kotleciki. Oprószyć je mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki pod przykryciem skrapiając co chwilę odrobiną wody.