Menu na filmowy wieczór

3 sierpnia 2011, dodał: katarzyna.kucharska.belle
Artykuł zewnętrzny

Kiedy pogoda nie sprzyja, a my spędzamy wakacje w mieście nuda pojawiająca się wieczorem nasila się nieubłaganie. Na takie wieczory polecam wieczór filmowy z pizzą w tle. Dobór odpowiedniego repertuaru kinowego nie powinien być trudny. Serdecznie polecam komedie, które umilą nam czas, kiedy pogoda nie jest po naszej stronie. Najlepiej sprawdzają się stare klasyki takie jak: „Kogel mogel” Romana Załuskiego, filmy Stanisława Barei czy „Goście Goście” w reżyserii Jeana – Marie Poiré.

Jeśli nie przepadamy za filmami z gatunku komedii, wybierzmy swój ulubiony repertuar z zakresu sensacji, thriller czy horroru.

Kiedy już wybierzemy odpowiednie filmy musimy zadbać o przekąski. Nic nie smakuje lepiej niż domowa, pyszna pizza i nasz ulubiony film. Jak przygotować najpopularniejsze włoskie danie? Przedstawiam wypróbowany i mój ulubiony przepis:

przepis na domową pizzę

Do pizzy możemy dodać nasze ulubione składniki. Nie musimy trzymać się ściśle określonego przepisu. Ja na przykład dodaje więcej warzyw a mniej składników mięsnych. Moimi ulubionymi dodatkami są: mozzarella, pomidory, papryka, brokuły, cebula. Jeśli macie swój ulubiony składnik bez obaw dodawajcie je do przepisu.

Popcorn

Na wieczorze filmowym nie może zabraknąć popcornu. Możemy kupić gotowe ziarenka kukurydzy i przygotować popcorn na maśle z ulubionym dodatkiem: solną, czosnkiem, serem. Osobiście polecam popcorn do przygotowania w mikrofalówce. Na rynku dostępne są różne smaki takiego popcornu, dlatego możemy wybrać nasz ulubiony smak.

Drinki

Napój wyskokowy, który jest wybierany najczęściej to piwo. Ja proponuję alternatywę dla tego alkoholu. Świetnie sprawdzają się drinki z piwa lub wino. Ja osobiście polecałabym wino wytrawne, gdyż po obfitej kolacji ułatwiłoby ono trawienia, aczkolwiek propozycje piwnych drinków są ciekawym rozwiązaniem.

  • marshall

0,5 l jasnego piwa, 0,5 l szampana, pokruszony lód, plasterki cytryny, mieszamy wszystkie składniki i podajemy z lodem

  • północny ekspress

2 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki, sok z połowy cytryny, szklanka piwa, pokruszony lód, wszystkie składniki mieszamy z lodem w shakerze, przecedzamy do kieliszków.

  • grog szkocki

1,5 l piwa, 150 g cukru, pół szklanki rumu, laska wanilii, w podgrzanym piwie rozpuszczamy cukier, dodajemy rum i laskę wanilii, którą wyjmujemy przed podaniem.

Myślę, że mój sposób na spędzenie wieczoru w zaciszu własnego domu z pyszną domową pizzą i smacznymi drinkami zachęci was do podobnego spędzania czasu.