Masz niepohamowaną ochotę na coś słodkiego? Masz szybki przepis na ciacho z herbatników!
Puszysty sernik, owocowy torcik czy czekoladowa tarta? Gdy dopadnie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego, nie musimy biec do pobliskiej cukierni. Zrobienie ciasta bez pieczenia z herbatnikami nie zajmie nam więcej niż godzinę. Dlatego zawsze warto mieć w zapasie dwie czy trzy paczki herbatników, które w kilka chwil pozwolą wyczarować pyszne ciasto bez pieczenia. Najsmaczniejsze ciasta na herbatnikach to np. ciasto 3 Bit, napoleonka na herbatnikach, tiramisu, a także sernik na zimno.
Napoleonka na herbatnikach
Składniki:
– 3 budynie śmietankowe
– 1,2 l mleka
– 200 g masła
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 3 łyżki mąki pszennej (typ 450)
– cukier puder
– dwa opakowania herbatników
Przygotowanie:
Przygotować dwa garnuszki. Do jednego z nich wlać 2 szklanki mleka i wsypać mąkę oraz proszki budyniowe. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić garnuszek z ognia. Do drugiego, większego garnuszka wlać pozostałą część mleka i wsypać 3/4 cukru. Gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać budyń i gotować całość na niewielkim ogniu mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Gotową masę odłożyć do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ubić mikserem na puch i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Delikatnie mieszać, aby budyń i krem się połączyły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Układać ściśle herbatniki i na nie wyłożyć budyniowy krem. Na krem położyć kolejną warstwę herbatników i odstawić ciasto do lodówki, aby stężało. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przekładaniec herbatnikowy
Składniki:
– 1 duże opakowanie (500 g) maślanych herbatników
– 1 duże opakowanie (400 ml) śmietanki kremówki 36%
– 1 małe opakowanie (200-250 g) mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru
– 4 łyżki mleka w proszku
– 2 łyżeczki żelatyny
– 1/4 szklanki wody
– 1 puszka masy krówkowej
– 2 garście bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
– 1 tabliczka czekolady
– 0,5 szklanki kremówki
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodawać po łyżce serek na przemian z mlekiem w proszku, mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać cienkim strumykiem wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Kwadratową lub prostokątną formę do ciasta wyłożyć folią spożywczą. Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników, posmarować kremem, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzać do zużycia składników, przy czym ostatnią warstwę powinny stanowić ciasteczka. Na wierzchniej warstwie herbatników rozprowadzić równomiernie masę krówkową i obficie obsypać posiekanymi orzechami oraz rodzynkami. Czekoladę połamać na kawałki i wraz ze śmietaną włożyć do metalowej miseczki, umieścić ją na garnku z wrzącą wodą. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, wystudzić, polać ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.
3 bit na herbatnikach
Składniki:
– 48 prostokątnych herbatników
– 400 g masy krówkowej (gotowego kajmaku)
– 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
– 500 g serka mascarpone
– 3 łyżeczki cukru waniliowego (z ziarnkami wanilii) lub wanilinowego
– 3 łyżki cukru pudru
– 50 g czekolady startej na wiórki
Przygotowanie:
Ułożyć 16 herbatników w duży prostokąt. Masę krówkową podgrzać i rozsmarować na herbatnikach. Przykryć drugą warstwą 16 herbatników. Odstawić do przestygnięcia. Do śmietany dodać cukier waniliowy i cukier puder. Ubić mikserem, zaczynając od najwyższych obrotów, a następnie zmniejszając prędkość. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia składników. Na herbatnikach rozłożyć 2/3 kremu. Wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć trzecią warstwę 16 herbatników. Przykryć pozostałym kremem. Posypać wiórkami czekolady. Przed podaniem pokroić.
Sernik na herbatnikach
Składniki:
– 20 herbatników (ok. 15 dag)
– 1 kg dobrej jakości sera
– 8 dużych jajek
– ¾ szklanki cukru
– 2 budynie o smaku śmietankowym
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 300 ml śmietanki
– 2 galaretki (np. brzoskwiniowy smak)
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, a następnie utrzeć je z cukrem. Dodawać stopniowo ser nie przestając miksować lub ubijać przy pomocy robota kuchennego. Po dodaniu całego sera wsypać do naczynia budynie i dodać cukier waniliowy. Białka, które zostały odłożone na samym początku, ubić na sztywno i dodać do utartej wcześniej masy serowej. Dokładne wymieszać całość szpatułką lub dużą łyżką. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć herbatniki. Następnie wylać na nie masę serową i wstawić ciasto do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piec w 180 st. C przez ok. 50 min. Ubić na sztywno śmietankę i połączyć ją z rozpuszczoną wcześniej galaretką. Po upieczeniu i wystudzeniu polać wierzch sernika. Sernik na herbatnikach to ciasto, które lubi towarzystwo sosu czekoladowego (np. rozlanego na talerzyk), dobrej mocnej kawy czy aromatycznej herbaty.