Masło na różne sposoby – smaczne śniadanie inaczej!
Kiedyś o maśle można było tylko marzyć. Za to margaryna królowała na każdym stole. Teraz jest na odwrót – margaryna to rzadkość za to masła jest nawet po kilka kostek w większości lodówek, w naszych domach. Czy ten maślany smak jest zdrowy? Masło jest bogatym źródłem witaminy E biorące udział w przemianie materii, witaminy D – tak potrzebnej nam, gdy zabraknie słońca, witaminy A, która wzmacnia wzrok i wspomaga odporność, ale niestety zawiera także dużo cholesterolu, który działa niekorzystnie na nasze zdrowie. Jest wielu miłośników tego tłuszczu ale również przeciwników.
Do nas należy wybór czy zdrowiej używać w rozsądnych ilościach masło czy sypać kilka łyżeczek cukru do kawy lub wypijać codziennie butelkę gazowanego napoju. Masło używamy ze względu na jego zapach, smak. Najlepsze masło to te z zawartością tłuszczu 80-90% . Masło nie musi być wcale maślane. Może warto zmienić jego smak? Spróbujcie kilka prostych przepisów, jak szybko odmienić smak tak popularnego w dzisiejszych czasach tłuszczu do smarowania. Dzięki temu Wasze potrawy zyskają nowy smak i zachwycicie gości oryginalnością i pomysłowością.
Piękne stylowe ceramiczne maselnice z fabryki Bolesławiec – Polish-pottery.com.pl
Masło ziołowe
Jeśli lubicie często doprawiać potrawy solą to spróbujcie w ten sposób doprawić masło. Oczywiście proponuję wam zdrowszą alternatywę czyli zamiast soli świeże zioła.
Pamiętajcie, aby masło miało temperaturę pokojową by łatwo było je utrzeć.
Składniki: masło, łyżeczka startego chrzanu,5 łyżek posiekanych ziół – natka pietruszki, szczypiorek, estragon, bazylia, pieprz
Przygotowanie: masło utrzeć, doprawić pieprzem. Do gładkiej masy dodać zioła.
Uzyskacie także doskonały smak dodając do masła przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Takie masło wspaniałe będzie smakowało na ciepłej bułeczce czy toście. Kolba kukurydzy wysmarowana tym masłem zasmakuje każdemu.
Idealne do warzyw na parze.
fot: maselnica Bolesławiec
Masło cebulowe
Składniki: masło, dwie średnie cebule, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól morska, pieprz
Przygotowanie: cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z resztą składników.
Doskonałe do pieczonej rybki.
fot: maselnica Bolesławiec
Masło łososiowe
Składniki: masło, 10 dag wędzonego łososia, 3 łyżki słodkiej śmietanki.
Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Masło musztardowe
Składniki: masło, dwie łyżeczki musztardy, łyżeczka chrzanu, kminek, pieprz,szczypta soli.
Przygotowanie : wszystkie składniki zmiksować.
Doskonale się sprawdzi do kanapek z wędliną jak również do posmarowania nim upieczonego mięsa.
Oczywiście nie samymi wytrawnymi potrawami człowiek żyje, więc proponuję masło w odsłonie słodkiej.
Masło miodowe
Składniki: masło, trzy łyżeczki miodu.
Przygotowanie: wymieszać składniki.
Proste i smaczne. Doskonałe do posmarowania chałki czy rogalika.
fot: maselnica Bolesławiec
Masło bananowe
Uwaga bo banany zmieniają kolor nawet po dodaniu soku z cytryny. Masło ciemnieje, dlatego nie dodaję już soku z cytryny.
Składniki: masło, dwa dojrzałe banany, jako przyprawy można dodać cynamon, kakao czy wanilię.
Przygotowanie: wszystko zmiksować.
Pasuje do ciastek, babeczek czy innych przekąsek na słodko.
Bardzo proste w przygotowaniu masło smakowe to doskonały twór , aby zacząć samemu wymyślać składniki. Suszone pomidory, tymianek, krewetki czy czekoladę to wszystko możesz dodać do masła i wyczarować zupełnie nowy smak swoich potraw czy przystawek. A może Wy macie swoje ulubione masło smakowe?
zobacz również:
Masła smakowe – różne przepisy
Jajecznica na różne sposoby
Dania z grzybów – przepisy na ciepłe dania
Dieta ketogeniczna – jadłospis i przepisy