Makowiec na biszkopcie pod pierzynką z płatkami migdałów

7 stycznia 2013, dodał: Darin
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 7 jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • gotowa masa makowa
  • 2 gotowe kremy waniliowe np. gellwe
  • płatki migdałów

Masa

Do masy makowej wbić 3 żółtka i wsypać proszek do pieczenia. Z 3 białek ubić sztywną pianę, którą należy delikatnie połączyć z masą makową. Całość wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę do pieczenia. Przystępujemy do dalszego kroku :)

Biszkopt

4 jajka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mąkę. Na sam koniec dodać 2 łyżki wody. Otrzymaną masę wylać na wcześniej wyłożoną na blaszce masę makową.
Otrzymany warstwowy placek należy piec w temperaturze 180ºC przez ok. 35 minut.
Po wystygnięciu należy odwrócić upieczony blat w ten sposób, aby na spodzie był biszkopt a mak na górze. Na to wyłożyć wcześniej przygotowany gotowy krem (ja nie dodaję już do niego margaryny). Wierzch kremu posypać prażonymi płatkami migdałów lub zetrzeć czekoladę.
Smacznego!

file1357579495



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz