Makarony bio – wszystko co powinniście o nich wiedzieć

2 sierpnia 2018, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Żywność bio już od kilku lat jest powszechnie dostępna w polskich sklepach, a jej spożywanie przestało wzbudzać jakiekolwiek kontrowersje. Wręcz przeciwnie – zyskała zaufanie, pozytywne opinie i jest coraz chętniej kupowana przez konsumentów poszukujących zdrowych produktów spożywczych a właściciele sklepów częściej decydują się na uwzględnienie ich w ofercie. Zdrowych czyli takich, do których wyprodukowania nie użyto antybiotyków, środków ochrony roślin, barwników, glutaminianów i innych szkodliwych substancji. Istotną pozycją na rynku produktów bio są makarony. Jakie ich rodzaje można kupić i jak można je stosować w kuchni?

Co wyróżnia makarony bio?

Obecnie zauważamy znaczny spadek jakości oferowanych nam w sklepach konwencjonalnych produktów spożywczych – zboża, rośliny strączkowe, owoce i warzywa uprawiane są przy użyciu ogromnej ilości chemicznych środków ochrony roślin, a mleko, jaja i mięso pozyskiwane są od zwierząt karmionych paszami przemysłowymi i leczonych antybiotykami. To sprawia, że nasza żywność jest nie tylko niesmaczna, ale także pozbawiona sporej części wartości odżywczych, a w szerszej perspektywie nawet szkodliwa dla zdrowia.

Zupełnie inaczej wygląda proces produkcji makaronów bio – tutaj założeniem jest wyeliminowanie szkodliwych dla zdrowia człowieka i środowiska naturalnego środków ochrony roślin, barwników i antybiotyków, a zastąpienie ich w pełni naturalnymi. Makaron bio jest więc nie tylko smaczny ale również zdrowy. Może stanowić pełnowartościowy dodatek i wzbogacić przepisy na dania, które zazwyczaj podawałeś z makaronem zwykłym.


Jakie rodzaje makaronów bio możemy kupić?

Ilość rodzajów makaronów bio jest przeogromna. Dzięki temu każdy z nas może znaleźć taki, który najbardziej odpowiada mu pod względem smaku i stanowi źródło wysokiej jakości składników pokarmowych. Warto wymienić tu następujące rodzaje makaronów:

  • z grochu

Nie zawiera glutenu, a więc może być bez obaw i ograniczeń spożywany przez osoby z jego nietolerancją. Jest dobrym źródłem węglowodanów oraz białka wysokiej jakości. Doskonale sprawdza się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

  • ryżowy

Produkowany z mąki ryżowej białej lub brązowej, znany jest nam nieco lepiej dzięki kuchni azjatyckiej, która cieszy się w Polsce dużą sympatią. Zawiera duże ilości węglowodanów, niewiele tłuszczów i białka. Ma postać cienkich nitek, które wystarczy zalać wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić. Wspaniały do mięs i warzyw, jest delikatny i nie zawiera glutenu.

  • z ciecierzycy

Ten produkt jest bogatym źródłem białka o bogatym składzie aminokwasowym, a więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Poza tym dostarcza dużych ilości makro – i mikroelementów, jest więc ważnym składnikiem zrównoważonej diety. Makaron z ciecierzycy należy gotować tak jak ten mąki pszennej i podawać do dań warzywnych, mięsnych, sosów i zup. Jest smaczny i ma bardzo apetyczny kolor.

  •  z młodym jęczmieniem

Młody jęczmień znany jest ze swoich właściwości odchudzających oraz jako źródło witamin i składników mineralnych. Doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronu, któremu nadaje niezwykły, zielony kolor. Jest także bogaty w aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć sam. Stanowi więc doskonałe uzupełnienie diety bezmięsnej.

  •  jaglany

Kasza jaglana jest najbardziej bogatym w składniki pokarmowe rodzajem kaszy. Zmielona na mąkę i wykorzystana do produkcji makaronu bio, stanowi doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego, składników mineralnych i antyoksydantów. Bio makaron jaglany szczególnie warto jeść w czasie przeziębienia, usuwa bowiem z organizmu nadmiar śluzu, polecany jest także chorym na kandydozę, alkalizuje bowiem organizm. Poza tym j jest bardzo łatwy w przygotowaniu i ma delikatny, pyszny smak.

  •  z czerwonej soczewicy

Tym, co zwraca uwagę na ten rodzaj makaronu, jest jego piękny, intensywny czerwony kolor. Soczewica jest rośliną strączkową, która reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia przemianę materii oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Podana w takiej formie, jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.

  •  gryczany

Ma w sobie całe bogactwo składników pokarmowych kaszy gryczanej, lecz zawartych w formie smacznego produktu o niezwykłym czarnym kolorze. Jest dobrym źródłem aminokwasów egzogennych, polifenoli, polisacharydów oraz związków mineralnych. Zawiera także spore ilości błonnika pokarmowego, a więc dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego.

Makaron znajduje szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Dodajemy go do zup, gulaszu, dań mięsnych i warzywnych oraz sałatek. Jest więc ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Warto więc zadbać o to, aby był on produktem najwyższej jakości, a takie właśnie są bio makarony.