Makaron zapiekany

23 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 mała dynia, obrana, wypestkowana i pokrojona w kostkę
2 czerwone cebule, pokrojone na duże kawałkiroasted-vegetable-and-pasta-bake-af1
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek
2 pory, grubo pokrojone
3 szparagi
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
1/3 filiżanki sera cheddar
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
makaron grube rurki
sól i pieprz

Przygotowanie:

Podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać dynię, pory i szparagi. Wymieszać delikatnie i włożyć do piekarnika. Piec ok. 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron w dużym rondlu zgodnie z instrukcją lub al dente. Sos: Wlać 4 łyżki mleka, dodać mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Wymieszać gorące z mąką i podgrzewać wszystko delikatnie mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć sos z ognia i dodać około 2/3 sera i musztardy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron dodać do warzyw i delikatnie wymieszać. Wymieszać z sosem. Posypać pozostałym serem. Włożyć do piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru (ok. 10-15 min.).



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...