1 mała dynia, obrana, wypestkowana i pokrojona w kostkę
2 czerwone cebule, pokrojone na duże kawałki
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek
2 pory, grubo pokrojone
3 szparagi
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
1/3 filiżanki sera cheddar
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
makaron grube rurki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać dynię, pory i szparagi. Wymieszać delikatnie i włożyć do piekarnika. Piec ok. 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron w dużym rondlu zgodnie z instrukcją lub al dente. Sos: Wlać 4 łyżki mleka, dodać mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Wymieszać gorące z mąką i podgrzewać wszystko delikatnie mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć sos z ognia i dodać około 2/3 sera i musztardy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron dodać do warzyw i delikatnie wymieszać. Wymieszać z sosem. Posypać pozostałym serem. Włożyć do piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru (ok. 10-15 min.).