Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto

3 lipca 2010,
dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

opakowanie makaronu fusilli rigati
mozzarella
brokuły
szklanka zielonej soczewicy
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz
szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach

Przygotowanie:

– Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły.
– Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy.
– Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski.
– Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy.



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...