Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto

3 lipca 2010,
dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

opakowanie makaronu fusilli rigati
mozzarella
brokuły
szklanka zielonej soczewicy
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz
szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach

Przygotowanie:

– Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły.
– Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy.
– Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski.
– Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....