Makaron z prostym sosem pomidorowo-pieczarkowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki na jedną porcję:
- ulubiony makaron [ilość i rodzaj wg uznania – ważne, by było dla jednej porcji (u mnie 2 garście makaronu razowego – łosie z IKEA)],
- ok. 7 średnich pieczarek,
- ok. 5 większych (lub więcej mniejszych) pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz,
- suszona bazylia.
Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do małego garnuszka, dolewamy trochę wody (by nie przywarło) i dusimy, aż pieczarki nie zmiękną. Pomidorki kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnuszka, dusimy razem kilka minut. Zdejmujemy garnuszek na chwilę z palnika i blendujemy składniki sosu (nie musi być bardzo dokładnie). Znów wstawiamy na gaz. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszoną bazylię, dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy sosik i posypujemy dodatkowo suszoną bazylią.