Makaron z kremowym sosem pomidorowym
SKŁADNIKI:
• 320 g makaronu kokardki Mamma Mia
• 40 ml oliwy z oliwek extra virgin
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 200 g zielonego groszku
• 20 g masła
• 120 g boczku
• 250 g pomidorów
• Sól
• Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ten lekki, delikatny makaron to świetna propozycja na wiosnę, gdy będzie go można przygotować używając świeżych, sezonowych produktów. Może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przygotuj garnek o szerokim dnie; podsmaż w nim boczek na 20 ml oliwy. Następnie dodaj groszek i nieco wody.
W innym garnku rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Podsmaż składniki, mieszając je od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pozostaw sos do momentu gdy się zredukuje i zmiksuj wszystkie składniki blenderem.
Ugotuj makaron w dużej ilości gotującej się, osolonej wody, odsącz i dodaj do garnka, w którym znajduje się groszek. Przez kilka sekund podsmażaj wszystkie składniki.
Dodaj zmiksowany sos do makaronu, dopraw solą i pieprzem ; staranie wymieszaj przed podaniem. Makaron podajemy z niewielką ilością masła.