Makaron z dorszem
Składniki:
250g makaronu np.wstążka ząbkowana,
1/2 kg filetu z dorsza,
łyżka soku z zcytryny,
3 łyżki mąki pszennej,
100g żółtego sera,
pęczek koperku,
3/4 szkl. śmietany 18%,
2 łyżki przyprawy maggi,
sól, pieprz.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obus tron solą i pieorzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem.