Makaron z dorszem

3 października 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250g makaronu  np.wstążka ząbkowana,

1/2 kg filetu z dorsza,

łyżka soku z zcytryny,

3 łyżki mąki pszennej,

100g żółtego sera,

pęczek koperku,

3/4 szkl. śmietany 18%,

2 łyżki przyprawy maggi,

sól, pieprz.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obus tron solą i pieorzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem.